İletişim Başkanlığı: Bu anlaşmayı da ihlâl edemeyecekler!

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya ile varılan İdlib Mutabakatı'na ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu ateşkesin uygulanması çok büyük önem teşkil ediyor. Daha önceki bütün anlaşmaları ihlal etmiş olan rejimin bunu da ihlal etmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 07.03.2020, 17:35 07.03.2020, 17:35
İletişim Başkanlığı: Bu anlaşmayı da ihlâl edemeyecekler!

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya ile varılan İdlib Mutabakatı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Altun, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın, sivillerin hayatlarının kurtarılacağı ve İdlib'den yeni bir mülteci dalgasının akın etmesinin engelleneceği bir ateşkese imkân sağladığını kaydederek, "Bu ateşkesin uygulanması çok büyük önem teşkil ediyor. Daha önceki bütün anlaşmaları ihlal etmiş olan rejimin bunu da ihlal etmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Rejimin İdlib'den çıkarılması, insani acılar yaşanmasını önleyecek"

Türkiye'nin rejimi İdlib'den çıkarmadaki kararlılığının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iletildiğini aktaran Altun, "Zira rejimin İdlib'den çıkarılması, daha fazla insani acılar yaşanmasını önleyecek. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, ateşkes ilan edilmesi ve siyasi bir çözüm için atılacak en iyi adımın ne olduğuna karar vermek adına iletişimin sürdürülmesi konularında da hemfikir oldu." ifadelerine yer verdi. 

"Rejimin ihlallerine asla izin vermeyeceğiz"

Altun, Türkiye'nin Suriye'de istikrar sağlamak için hem Rusya hem de ABD ile birlikte hareket etmeyi sürdürdüğüne dikkat çekerek, "Asıl önceliğimiz, başka insanların da yerlerinden edilmesini önlemek ve İdlib'den yeni bir mülteci dalgasının patlak vermesinin önüne geçerek rejimin, sivilleri bölgeden çıkarma girişimlerine son vermektir. Türkiye, Suriye'deki masum sivilleri ve ulusal güvenliğimizi korumak için bütün askeri araçları kullanacağını göstermiştir. Askerlerimize yönelik herhangi bir saldırıya da rejimin ihlallerine de asla izin vermeyeceğiz. Rejim, insanları öldürerek, sebep olduğu bu felaketten kendine bir çıkış yolu yaratamaz." açıklamasını yaptı. 

"Üç milyondan fazla insan İdlib'de sıkışmış durumda"

Uluslararası toplumun dikkatini söz konusu bölgedeki krize yoğunlaştırması ve ortaya çıkan yükü paylaşması gerektiğini belirten Altun, Ateşkes, sorunların bittiği anlamına gelmemektedir. Tam tersine, sağlam ve sürdürülebilir uluslararası bir insani müdahaleye ihtiyaç vardır. Üç milyondan fazla insan İdlib'de sıkışmış durumda. Avrupa, bölgedeki insani krize kapsamlı ve etkili bir çözüm bulma gerekliliği karşısında harekete geçmelidir." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye, değiştirdiği mülteci politikasını uygulamaya devam edecek"

Altun, Avrupa Birliği'nin (AB) sözlerini tutmaması nedeniyle Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde değiştirmiş olduğu mülteci politikasını uygulamayı sürdüreceğini vurgulayarak, "AB, Türkiye'ye karşı önlem almaktansa insani krize son vermek adına Türkiye ile iş birliği yapmak için gerekli adımları atmalıdır. Bu ateşkesin sürdürülmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Bununla birlikte, rejimin daha fazla çatışmaya ve istikrarsızlığa neden olacak herhangi bir eylemine de müsaade etmeyeceğiz. Bütün tarafların sözlerini tutmasını ve en kısa sürede siyasi bir çözüm bulunması için çalışmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verdi. 

Yorumlar (0)