İletişim Başkanı Altun’dan dikkat çeken BAE ziyareti açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Erdoğan’ın 14-15 Şubat tarihinde BAE’ye yapacağı ziyaretle bölgesel barış için yapıcı diyaloğun güçlendirilmesinin, ilişkilerin bir üst kademeye taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

GÜNDEM 13.02.2022, 13:36 14.02.2022, 11:53 Hanife
İletişim Başkanı Altun’dan dikkat çeken BAE ziyareti açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın yapacağı ziyaretten önce BAE’nin ulusal gazetesi olan Al-İttihad’da, Altun’un iki ülke ilişkilerine dair değerlendirmesini içeren makale paylaşıldı.

Yayımlanmış olan makalede salgının ardından karşı karşıya kalınan bölgesel ve küresel zorluklarla baş etmek amacıyla çok farklı yaklaşımın gerektiğini kaydeden Altun, dünyadaki ön görülemeyen gelişmelerle istikrarsızlığın yaşandığı dönemde, bölgesel ve küresel düzeydeki iş birliğinin artık bir zorunluluk olduğunu söyledi.

İçerisinde bulunulan bölgenin, dünyanın herhangi bir bölgesinden daha çok koordinasyon, uzlaşı ve iş birliğine yönelmeyi gerektirdiğinin altını çizen Altun, Türkiye’nin bölgenin geleceğinin siyasi diyalog ile ekonomik iş birliği zemininde olması gerektiğine inandığını paylaştı.



Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bu vizyonu paylaşmış olduğunu, Türkiye’yle daha müreffeh ve istikrarlı bir bölge amacıyla çalışmaya hazır olduğunu görmek hususundan büyük bir memnuniyet duyduklarına vurgu yapan Altun, “Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu ziyareti de, Birleşik Arap
Emirlikleri’nin bu hedeflere katkıda bulunma bağlamında bölgedeki kritik önemini kabul ettiğinin bir kanıtı niteliğindedir. Cumhurbaşkanımız, BAE ziyaretiyle bölgesel barış için yapıcı yönde diyaloğu güçlendirmeyi ve sürdürmeyi, ilişkileri bir üst aşamaya taşımayı amaçlıyoruz.” dedi.



Kalıcı olarak istikrar ve barışın ancak ilgili bölgesel aktörlerin gerçek bölgesel girişimleri yardımıyla sağlanabileceğini söyleyen Altun, şunları söyledi:

“BAE ve Türkiye olarak hem çok taraflı hem de ikili düzeydeki planlarla gerçekleştirilecek olan ekonomik iş birliğinin ihtiyaç duyulan barış ve istikrarın temeli olabileceğini düşünüyoruz. Filistin, Yemen, Irak ve ötesi de dahil olmak üzere Orta Doğu’daki çeşitli çalışma alanlarında zorlu koşullar varlığını sürdürmektedir. Mevcut koşullarda birçok ülkenin kalkınma amaçlarına ulaşılamadığından, ekonomik yöndeki eşitsizlikler tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Gelir eşitsizliği, genç işsizliği, mülteciler ve ülkede yerinden edilen kişiler aciliyetle ele alınması gereken sorunlardan yalnızca birkaçıdır. BAE ve Türkiye, bölgenin insanı krizini hafifletmek maksadıyla güçlerini birleştirebilir ve diğer ülkelerin de katılım sağlaması amacıyla bir model oluşturabilir.”

Önemli sosyal ve siyasi sorunlara sebep olan gelir eşitsizliklerini durdurmak maksadıyla önleyici yönde tedbirler alınması gerektiğine işaret eden Altun, BAE ve Türkiye arasında aktif iş birliğinin bu sorunların hafifletilmesinin önünü açacağına ve sosyal ve ekonomik potansiyelinin etkin bir şekilde kullanılmasına olanak vereceğine inandıklarının altını çizdi.



“Kalıcı yönde çözümler üretilebilir”

Bölgede, kaynakların bol, fırsatların dolu olduğunu kaydeden Altun, “Dinamik olan nüfusumuz, beşeri sermayenin mevcudiyetiyle ekonominin canlı olması, bölgenin refahının yaygınlaşması için elverişli bir zemin oluşturabilir. Özellikle genç nesillerin gelişimine olan güçlü bağlılığımız hususunda oldukça umutluyuz.” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin, bütün alanlardaki iş birliğinin iki ülke ve bölgenin çıkarına olduğunun karşılıklı olarak kabul edildiğini, ilişkilerin son dönemlerde tekrar canlandığını anımsatan Altun, büyük bir önem taşıyan ekonomik, güvenlik ve insanı zorlukların karşısında, ülkemizin istikrarlı yöndeki duruşu ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin kritik öneme sahip dinamizminin kalıcı çözümler üretebileceğini anımsattı.



Altun, iki ülke tarafından bölgesel sorunlara pragmatik yönde çözümler ararken, ilişkilerini derinleştirmeye çalıştığına işaret ederek, “İki ülkenin de bölgesel yöndeki iş birliğini artırmaya ve yapıcı yönde ekonomik bağlar oluşturacak yeni yatırım fırsatları oluşturmaya kararlı olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Türkiye olarak bölgede, içerisinde hem bölgesel barışın temeli olabilecek ve hem de zamana meydan okuyabilecek diyalog mekanizmalarıyla ekonomik bağlar oluşturmak gerektiğini söyleyen Altun, “Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan liderliğinde bölgemizde barışın ve istikrarın tesis edilmesi için Körfez’deki kardeşlerimizle ilişkilerimizi güçlendirme anlayışıyla hareket etmektedir.” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)