İlçelere sokağa çıkma yasağı geliyor!

Türkiye'de günlük tespit edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının 1000'in üstüne çıkması nedeniyle yeni tedbirler alınmasına karar verildi. Vakaların fazla olduğu şehirlerin ilçelerine, semtlerine ve mahallelerine sokağa çıkma yasağı getirilebileceği ifade edildi. 

GÜNDEM 06.08.2020, 09:05 06.08.2020, 10:28
İlçelere sokağa çıkma yasağı geliyor!

Türkiye'de vatandaşların rehavete kapılarak maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymamaları nedeniyle yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları yeniden hızla artmaya başladı. Günlük tespit edilen vaka sayıları yeniden 1000'in üstüne çıktı. Bu nedenle bölgesel düzeyde yasakların getirilebileceği bildirildi. 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) seyri değerlendirilerek şehir genelinde, ilçelerinde ya da mahallelerinde karantina ya da zorunlu olması durumunda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanabilecek.

Özellikle vaka sayılarının fazla olduğu Ankara, Diyarbakır, Malatya, Mardin ve İstanbul gibi şehirlerin ilçelerine, semtlerine veya mahallelerine sokağa çıkma yasağı getirilebilecek. Zorunlu gereksinimler dışında ilçeler arasında geçişler durdurulabilecek. Tehlike seviyesi fazla olan şehirlerde hafta sonları için yeniden sokağa çıkma yasağı getirilebilecek. 

İlave önlemler alınacak

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı da kritik bir genelge yayımladı. 81 şehrin valiliğine kontrollerin artırılması hususunda uyarıda bulunan bakanlık, kalabalıkların meydana geldiği sokak ve caddelerde, sahillerde, yürüyüş yerlerinde, toplu taşımalarda, mesire yerlerinde, piknik ve spor alanlarında ilave önlemlerin alınmasını talep etti. 

Özellikle tatil beldelerinde düzenlenen kır ve tekne partilerinde, sahil bantları ve plajlarda meydana gelen kalabalığa ilişkin tedbirler alınacak. Sosyal mesafe kuralına riayet etmeyenlere para cezası kesilecek, sorumlu şahıslara da adli işlem uygulanacak. Tedbirlere riayet etmeyen teknelerin kullanılmasına izin verilmeyecek ve "beach"ler kapatılacak. Ayrıca sorumlu şahıslara ilişkin adli işlem uygulanacak. (1 seneye kadar hapis cezası verilecek)

Evde tedavi olanlara için...

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif olan ve evde tedavi edilen kişiler için de yoğun tedbirler alınacak. Karantina tedbirlerine uyulmaması halinde para cezası uygulanacak. Öte yandan, söz konusu kişilere hastalık yaydıkları gerekçesiyle 2 aydan 1 seneye kadar hapis cezası verilecek. 

TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 195'inci maddesinde, salgın hastalığa yakalanan ya da söz konusu hastalıktan hayatını kaybeden birinin bulunduğu bölgede karantina uygulanmasının ardından önlemlere riayet etmeyen kişilerin hapis cezası alacağı ifade ediliyor. 

Yorumlar (0)