İlber Ortaylı isyan etti: Cehalettir...

Kocaeli'nde gerçekleştirilen Kartepe Zirvesi, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın özel oturumunun ardından son buldu. Ortaylı, “Kentlere göç çekmek bir cehalettir. Bereketli olan bir ülkede 'Açlıktan öleceğim.' diye bir şey olabilir mi? Kentleri yeniden düzenlememizin vakti geldi.” dedi.

GÜNDEM 28.03.2022, 00:15 28.03.2022, 17:03
İlber Ortaylı isyan etti: Cehalettir...

Bu sene 4'üncüsü gerçekleştirilen 'Dirençli Kentler ve Kentin Dönüşümü' temasıyla Kartepe Zirvesi, Ortaylı'nın özel oturumuyla birlikte son buldu. Dengesiz sanayileşmenin sebep olduğu düzensiz kent yapısını eleştiren Ortaylı, “Bursa Ovası’nda hemen her yer düzensiz bir hal aldı. Bursa'nın ünlü şeftalisi gitti, herkes de unuttu. Doğanın güzelliklerinden yararlanmadıktan sonra zenginlik hiçbir şeye yaramaz." şeklinde konuştu. 

“Devlet okulları daha iyi"

Devlet okullarının özel okullardan daha iyi olduğunu belirten Ortaylı, “Özel sektör tarafından kurulan okullar diğerleri kadar başarılı olamıyor. ODTÜ'lü, İTÜ'lü mühendisler işleri yürütüyor. Afyon Lisesi'nde okuyan da Robert Koleji'nde okuyan da geliyor. Liseden sonra tarih okunmaz. Türkiye'nin yapısı buna müsait değil. Tıp okuyacak, daha sonra tarihten devam edecek. Böyle bir ülkede sanayi kuruluyor." diye konuştu. 

“Etrafımızdaki ülkelere kıyasla en çabuk kalkınan ülke Türkiye'dir”

İran’ın hızlı kalkındığını belirten Ortaylı, "Etrafımızdaki diğer ülkelere göre en hızlı kalkınan ülke Türkiye'dir. Petrol devleti olan İran, elektrifikasyonunu henüz yeni tamamladı. Biz bu işi 50 sene evvel yaptık. İran'da çok sayıda teknik adam var. Halkı da entelektüel ama orası daha yeni aydınlanıyor. 50 sene önce Türkiye'deki köylere elektrik gelmiş." sözlerini sarf etti. 

“Kentlere göç çekmek bir cehalettir"

Kentlere çekilen göçün tamamen cehalet olduğunu dile getiren Ortaylı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Kentlere göç çekmek bir cehalettir. Bereketli olan bir ülkede 'Açlıktan öleceğim.' diye bir şey olabilir mi? Kentleri yeniden düzenlememizin vakti geldi. Bursa Ovası’nda hemen her yer düzensiz bir hal aldı. Bursa'nın ünlü şeftalisi gitti, herkes de unuttu. Peynirimizin küfü eskisi gibi değil. Tükettiğimiz otlar eskisi gibi değil. Tüm bunların arasında para kazanmanın hiçbir manası kalmıyor. Yaşadığımız çevreyi katletmememiz gerekiyor. An itibarıyla dünyadaki en ideal kent Roma'dır."

Yorumlar (0)