İklim eylemi dünyayı sokağa döktü!

New York'tan İstanbul'a genç eylemciler, iklim değişikliği konusunda harekete geçmek için hükümetlere çağrıda bulundu.

GÜNDEM 21.09.2019, 08:49
İklim eylemi dünyayı sokağa döktü!

Birçoğu okulu boykot eden öğrencilerden oluşan yüz binlerce kişi, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nden önce iklim değişikliğine karşı eylemde bulunma çağrısıyla dünya çapında protestolar başlattı.

New York'tan Guatemala'ya, Sidney'den Kabil'e ve Cape Town'dan Londra'ya yüzlerce şehirde protestocular, cuma günü sokaklara döküldüler ve hükümetlerinin iklim kriziyle mücadele ve çevresel felaketi önleme konusunda acil adımlar atmalarını talep ettiler.

Organizatörler, dünyanın en büyük kömür ve sıvı doğal gaz ihracatçısı olan Avustralya'da küresel iklim grevi için 300 bin kişinin bir araya geldiğini tahmin etti. Ülke genelinde 110 kasaba ve şehirde gerçekleştirilen protestolarda hükümete 2030 yılına kadar "net sıfır karbon emisyonu" hedefi için çağrıda bulunuldu.

İklim grevine ilham veren 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg, desteğini gösteren bir paylaşımda bulundu. Thunberg, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İnanılmaz fotoğraflar. Bu, Sidney'de toplanan kalabalık. Avustralya standartları belirliyor." ifadelerini kullandı.

Cuma günü 150 ülkede düzenlenen protestolar New York'ta devam etti. İklim değişikliği aktivizmi nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Thunberg, BM'nin karargâh binası bulunan New York'taki yürüyüşe öncülük etti.

BM İklim Eylemi Zirvesi, dünya liderlerini "fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş" dâhil olmak üzere iklim değişikliği ile mücadele etme stratejilerini tartışmak için bir araya getirecek.

Organizatörler, dünya çapında bir dizi iklim odaklı eylemde görülen büyük hareketliliğin bir parçası olarak Londra sokaklarına 100 bin kişinin çıktığına dair tahminde bulundular. Bu ülkedeki eylemleri koordine eden İngiltere Öğrencileri İklim Birliği, işçilerin aktif bir şekilde gençlerin yanında yer almaları için teşvik edildiğini ve ülke genelinde 200'den fazla gösteri gerçekleştirildiğini bildirdi.

Protestoculardan 18 yaşındaki Lola Fayokun, "İklim değişikliğinin çok önemli olduğunu hissediyordum ancak bunu yansıtacak hiçbir şey göremedim." dedi.

Fayokun, sözlerine şöyle devam etti:

"İklim değişikliği insanları öldürüyor ve özellikle Küresel Güney'de (Afrika, Latin Amerika, gelişmekte olan Asya ülkeleri ve Ortadoğu) korkunç etkilere sahip. Fakat hiçbir şey söylenmiyor. Bu konuda büyük bir sessizlik hâkim."

"Yaşamak istiyorum"

Avustralya'nın başkenti Kanberra'da 12 yaşında bir ilkokul öğrencisi, kendisinin ve sınıf arkadaşlarının, gezegeni kurtarmanın derslerden daha önemli olduğuna karar verdiklerini bildirdi.

Alison, "Politikacılar, okula gitmeyeceğimiz için endişeleniyorlar. Fakat biz dünyayı, içinde bulunduğumuz tehlikeyi ve bu konuda neler yapabileceğimizi öğreniyoruz. Okula gitmenin ve öğrenmenin önemli olduğunu biliyoruz ancak gezegeni gelecek nesiller için kurtarmanın daha önemli olduğunun da farkındayız." diye konuştu.

16 yaşındaki Elizabeth Whitbreadi, "Daha soğuk bir ölüm umut ediyorum" yazılı pankartla Kanberra'daki protestoya katıldı. Whitbreadi, "Buradayım çünkü yaşamak istiyorum. Hepimizin yaşama hakkı var. Genç yaşta ölmek istemiyorum." dedi. 

"Eylemler hafta sonu yapılmalı"

Avustralya Başbakan Yardımcısı Michael McCormack, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu tür eylemler, işlerin gerçekten sekteye uğramayacağı, okullarda ve üniversitelerde aksaklıkların yaşanmayacağı bir hafta sonu yapılmalı." ifadesini kullandı.

Avustralya'nın muhafazakâr hükümeti, tartışmayı işler-okul ve karbondioksit hedefleri arasında bir seçim olarak şekillendirdi.

"Batmıyoruz, savaşıyoruz"

Cuma günü eylemler Pasifik ülkelerinde devam ederken, ada ülkesi Kiribati'de ellerinde pankartlar taşıyan öğrenciler şöyle slogan attılar: "Batmıyoruz, savaşıyoruz"

Solomon Adaları'nda geleneksel hasır etekler giyen ve tahta kalkanlar taşıyan çocuklar, kıyı şeridinde toplandılar.

Tayland'da ise 200'den fazla genç, Bangkok'taki Çevre Bakanlığına öfkeli bir halde gitti. Ölme taklidi yaparak kendilerini yere bırakan gençlerden 21 yaşındaki organizatör Nanticha Ocharoenchai, "İklim değişikliğini durdurmazsak bu olacak." dedi.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da öğrenciler, Borneo ve Sumatra adalarında çıkan ve insanlar için sağlık problemlerine neden olan orman yangınlarına karşı eylem çağrısında bulundu.

Protesto alanından seslenen Raheela Muhammed, "Buradaki gençler, hükümetin bu meseleyle daha acil başa çıkmasını ve daha hızlı harekete geçmesini istediklerini dile getiriyor." şeklinde konuştu. 

"Temiz hava solumak istiyorum"

Dünyanın en kirli şehirlerinden biri olan Yeni Delhi'de birçok öğrenci ve çevre aktivisti, Konut ve Kent İşleri Bakanlığı önünde toplanarak, "Temiz hava solumak istiyorum" ve "İklim için harekete geçin" sloganları attılar. Ayrıca, "B gezegeni yok" yazılı pankartlar da taşıdılar. 

Öğrencilerden Asheer Kandhari, "Bugün bu protestoya geldim çünkü dünyanın en kirli şehrinde yaşıyorum. Hükümetimiz, bunu değiştirmek için hiçbir şey yapmıyor." dedi.

Kandhari, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Hükümetimiz harekete geçmeyerek geleceğimizi elimizden aldığının farkında değil. Onların iklim değişikliği politikasına ilişkin eylemsizliği, benim geleceğimi etkiliyor."

Çin'de protestolara izin verilmedi

Dünyanın en büyük sera gazı emisyonu kaynağı olan Çin'de protestolara izin verilmedi ancak Çin Gençlik İklim Birliği'nden Zheng Xiaowen, Çinli gençlerin bir şekilde harekete geçeceğini söyledi.

Çinli gençlerin kendi yöntemlerinin olduğuna dikkat çeken Zheng, "İklimi dikkate alıyoruz ve derinlemesine düşünüyoruz, etkileşim kuruyoruz, harekete geçiyoruz. Birçok kişi, bu konuda vicdanlı." dedi. 

Kenya ve Güney Afrika da ayakta!

Güney Afrika'nın başkenti Pretorya ve Kenya'nın başkenti Naiorabi'de de protestolar düzenlendi. 

El Cezire'den Nicolas Haque, "İklim değişikliğinden en çok etkilenen 10 ülkeden 7'si Afrika kıtasında bulunuyor. İklim değişikliği Mozambik'te kasırgalar, Güney Afrika'da ve Sierra Leone'de sel felaketleri ve Sahel'de kuraklık ile başladı. Kenya'da kuraklık nedeniyle her gün 200 türün neslinin tükenme riski var." değerlendirmesinde bulundu.

"Dünya bizim evimiz"

Bilimi insanları, küresel ısınmanın kuraklığa, sıcak hava dalgalarına, buzulların erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine ve sele neden olduğunu söylüyor.

2017 yılında ABD Başkanı Donald Trump, ülkelerin artan sıcaklıklarla başa çıkabilmek için sera gazı emisyonlarını azaltmayı taahhüt ettiği Paris Anlaşması'ndan çekileceğini duyurmuştu. 

Columbia Üniversitesi'nden Carolyn Friedman, "Buradayım çünkü Dünya bizim evimiz ve yanıyor. Ortaokul ve liselerden el ele tutuşup yürüyen çok sayıda insan var." dedi. 

Yorumlar (0)