İkinci turda oy kullanılan sandık değişecek mi? Seçmen kağıdı verilecek mi?

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların seçilme yeterliliğini elde edememesi nedeniyle seçim ikinci tura kaldı. Seçmenler ise nerede oy kullanacağının yanı sıra yeni seçmen kağıtları verilip verilmeyeceğini araştırmaya başladı.

GÜNDEM 16.05.2023, 09:47 Şeyda Gül
İkinci turda oy kullanılan sandık değişecek mi? Seçmen kağıdı verilecek mi?

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, dün yaptığı açıklamada 14 Mayıs tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanı seçiminde adayların seçilme yeterliliğini kazanamadığını duyurdu. Bu nedenle seçimin ikinci turunun yapılacağını ifade eden Yener, seçim tarihini 28 Mayıs Pazar olarak açıkladı.

2 aday yarışacak

Kesin olmayan geçici sonuçları açıklayan Yener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88 ve Sinan Oğan’ın yüzde 5,17 oranında oy aldığını dile getirdi. Adaylıktan çekilen Muharrem İnce'nin ise yüzde 0,44 oy aldığını söyleyen Yener, ikinci turda en çok oyu alan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun yarışacağını belirtti.

Türkiye tarihinde bir ilk

Ülkede ilk defa gerçekleşecek ikinci tur seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yener, “Öncelikle geçici aday listesinin ilan edilmesinden sonra geçici aday ikamesine ilişkin sürecin belirlenmesi gerekmekte” dedi. Geçici aday ikamesinin yani son 2'ye kalan adaylardan herhangi birinin adaylıktan çekilmesi halinde yerine gelecek adayın müracaat etmesi için daha önce ilan edilen seçimi takvimindeki sürenin saat 17:00'den 20:00'ye çekildiğini vurguladı.

Oy pusulasında sadece iki isim yer alacak

Oy pusulalarındaki sıralamada herhangi bir değişiklik olmayacağının altını çizen Yener, sıralamalardaki adayların bir önceki adayın yarışta devam etmemesi halinde onun yerine alması şeklinde belirleneceğini söyledi. Bu nedenle oy pusulasının solunda Erdoğan yer alırken sağ tarafında Kılıçdaroğlu yer alacak.

Kesin sonuçlar 19 Mayıs'ta

Bugün itibariyle propaganda döneminin başladığını vurgulayan Yener, il ve ilçe seçim kurullarına yapılan itirazların, YSK tarafından kesin karara bağlanma tarihinin 18 Mayıs Perşembe günü olduğunu açıkladı. Yener, kesin sonuçların ilanının ise hemen akabinde 19 Mayıs Cuma günü yapılacağını söyledi.

Yurt dışında oy verme işlemi 20 Mayıs'ta başlıyor

Kesin sonuçların ilanından hemen sonra ikinci oylama için gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işleminin başlayacağını ifade eden Yener, tarihi olarak 20 Mayıs’ı açıkladı. Yurt dışında oy veren seçmenler için son tarih 24 Mayıs olarak duyuruldu.

Propaganda konuşmaları 24 Mayıs'ta

Bu dönemde de 1 turda olduğu gibi Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonlardaki konuşmaları için kura çekimi yapılacağını ifade eden Yener, konuşmaların 24 Mayıs'ta başlayacağını ve 27 Mayıs saat 18.00'da sona ereceğini ifade etti.

Vatandaş aynı sandıkta aynı seçmen kağıdı ile oy kullanacak

Seçmenler, Türkiye'de ilk kez ikinci oylama için 28 Mayıs'ta sandık başına gidecek. Vatandaşlar, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri okulun aynı sınıfında bulunan sandık alanlarında oylarını kullanacak. Seçmen kağıdını kaybeden seçmenler ise muhtarlıklardan seçmen kağıdı alabileceği gibi oy vereceği okullara giderek listelerden kendilerini bulabilecek.

28 Mayıs seçiminin ardından YSK'nın, itiraz süreçlerinin sona ermesiyle birlikte kesin seçim sonuçlarını 1 Haziran'da açıklaması bekleniyor.

Yorumlar (0)