İhlas Ne Demektir?

Arapça kökenli bir sözcük olan İhlas’ın tam olarak Türkçe karşılığı ve sözcük anlamı inanan kişilerce merak ediliyor ve arama motorunda sıkça aranan sözcükler arasına giriyor.

GÜNDEM 30.06.2020, 01:59
İhlas Ne Demektir?

Arapça kökenli bir sözcük olan İhlas’ın tam olarak Türkçe karşılığı ve sözcük anlamı inanan kişilerce merak ediliyor ve arama motorunda sıkça aranan sözcükler arasına giriyor. İnananlar dedim çünkü çoğunlukla dini içeriklerde karşımıza çıkan ihlas kelimesinin anlamı araştırılıyor. Peki, ihlas ne anlama geliyor?

İhlas nedir niye Kur'an-ı Kerim'de ayet ismidir?

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Dil Kurumunda anlamı merak edilip aranan ihlas sözcüğü, sözcük anlamı olarak kalpten bağlılık ve saf sevgi anlamına geliyor. Türk Dil Kurumu'nun anlamının yanı sıra Diyanet ki anlamına bakılacak olursa, Tanrıya ortak koşmaktan uzak bir biçimde Tanrıya tam anlamıyla iman edip ibadet etmek anlamına gelmektedir.

Hem dünyanın zıddı olan ahiret için hem de bu cihan için mühim bir sözcük olan ihlas, içtenlik manasına gelmektedir. İki yüzlü olmayan ve Allah rızası için yaşayanlar, ibadetlerini içtenlikle yerine getirmektedirler. İhlaslı kullar, Tanrının emirlerini ve istekleri dışında herhangi bir duruş sergilemesi kesinlikle yasaktır.

Bir kalp eylemi olan ihlas, İslam dinine tabii olan mümin kişilerin temel kavramlarından biridir. İhlas ile ibadet edenlerin, sonsuz kurtuluşa erecekleri haber edilmiştir. Bireyin kendini temizlemesi ve kötülükten artmasına anlamına gelen ihlas, Müslüman bireylerde olması gereken en mühim nitelikte. Pak yüreklere sunulan ihlas, bireyin tam anlamı özüne dönmesine anlamına gelmektedir. Özüne dönen kul ancak ve ancak oradaki iki alemin yüceler yücesi Rabbini bulacaktır.

Rabbini bulan kişi nefsinin elem verici isteklerini yok sayıp düzgün ve sade bir yaşam sürecek sonsuz mutluluğun bu dünyada şahitliğini yapacaktır. Çünkü mutluluk saf kalbin getirdiği sevgiden gelir ve sevgi insanı bu dünyanın en kudretli beşerî mahlukatı yapmış onu hayvandan ayırıp insan sıfatını vermiştir.

Yorumlar (0)