İHA uçuşa başladı: Rumlar panikledi!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) giden ilk insansız hava aracı (İHA), Doğu Akdeniz'deki ilk görev uçuşuna başladı. Paniğe kapılan Rumlar, bunun bölgede "Türkiye tarafından çıkarılan başka bir istikrarsızlık hareketi" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

GÜNDEM 16.12.2019, 16:56
İHA uçuşa başladı: Rumlar panikledi!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Geçitkale Havaalanı'nın insansız hava araçlarıyla (İHA) yürütülecek faaliyetler için kullanılmasına yönelik alınan kararın ardından başlatılan çalışmalar sürüyor.

Türkiye'deki Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığından KKTC'deki Geçitkale Havaalanı'na saat 10.00'da varan Bayraktar TB2 tipi İHA'nın ilk görev uçuşuna başladığı bildirildi. 

Bayraktar TB2 tipi İHA'nın Doğu Akdeniz'deki ilk görev uçuşunu, yaklaşık 10 saat sürdüreceği tahmin ediliyor.

KKTC Bakanlar Kurulu, cuma günü Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla yürütülecek faaliyetler için kullanılması kararı almıştı. KKTC hükümeti, Türkiye'nin talebinin ardından Geçitkale Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına (KTBK) tahsis edilmesine onay vermişti.

Rumlardan ilk yorum geldi!

KKTC'de bulunan Geçitkale Havaalanı'nın İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı Hava Aracı (SİHA) üssü yapılmasına yönelik karar, Rumların paniklemesine yol açtı. 

Rum basını, Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığından kalkan İHA'nın, Geçitkale Havaalanı'na iniş haberini son dakika haberi olarak verdi. 

Rum hükümetinden de konuya ilişkin ilk değerlendirme geldi. Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Koushos, meselenin uluslararası mecraya taşınabileceğini aktardı.

"Durumu daha da kötüleştiriyor"

Kyriakos Koushos, bunun bölgede "Türkiye tarafından çıkarılan başka bir istikrarsızlık hareketi" olduğu değerlendirmesinde bulundu. Koushos, "Bu, hâlihazırda gergin olan bir bölgede durumu daha da kötüleştiriyor ve yatışmasına yardımcı olmuyor." ifadesini kullandı. 

Meselenin uluslararası mecrada kınanıp kınamayacağına ilişkin soruya Koushos, "Bu yeni bir gelişme olarak inceleyeceğimiz bir şeydir. Bu konu Dışişleri Bakanı’yla görüşülecek ve kararlar alınacaktır." karşılığını verdi.


 

Yorumlar (0)