İçişleri'nden şehirler arası yolculuk açıklaması!

İçişleri Bakanlığı, şehirler arası yolculuk yapacak olan vatandaşlardan biletleme işlemi sırasında Hayat Eve Sığar (HES) kodunun talep edileceğini duyurdu.

GÜNDEM 12.09.2020, 14:46 12.09.2020, 15:02
İçişleri'nden şehirler arası yolculuk açıklaması!

İçişleri Bakanlığı, şehirler arası yolculuklarda Hayat Eve Sığar (HES) kodu zorunluluğuna ilişkin bir genelge hazırladı.

81 ilin valiliğine yollanan genelgede, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin etkili bir şekilde devam ettirilmesi amacıyla önlemlere ve kurallara uyulmasının önem arz ettiğine dikkat çekildi. 

HES kodu kararına uymayanlar var

Bu kapsamda önceden şehirlere yollanan genelgeler ile otobüs, uçak ve tren gibi araçlarla şehirler arası yapılacak yolculuklarda Hayat Eve Sığar (HES) kodunun alınmasının ardından bilet kesilebileceğine dair karar alındığı anımsatıldı. 

Fakat şehirler arası yolcu taşımacılığı ile uğraşan şirketlerden bazılarının bazen söz konusu karara uymadıklarının tespit edildiği, bu sebeple yeni önlemlerin alınmasının zorunlu olduğu ifade edildi. 

Bilet alınmadan önce HES kodu istenecek

Alınan yeni önlemlere göre, şehirler arası yolcu taşımacılığı ile uğraşan şirketler, biletleme işlemleri sırasında vatandaşlardan Hayat Eve Sığar (HES) kodu isteyecek. Hayat Eve Sığar (HES) kodu verilmeden biletleme işlemi gerçekleştirilmeyecek. 

Şehirler arası yolcu taşımacılığının gerçekleştirildiği araçlarda yolcuların Hayat Eve Sığar (HES) koduna bakılacak. Yolculuk yapmasında herhangi bir sıkıntı olmadığı tespit edilen vatandaşların, söz konusu araçlara binmelerine izin verilecek.

Güvenlik birimlerine haber verilecek

Şirket yetkilileri, Hayat Eve Sığar (HES) kodu kontrolü sırasında yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastası veya temaslısı olduğu belirlenen vatandaşlara ilişkin bilgiyi sağlık kurumlarına ve güvenlik birimlerine verecek. 

Güvenlik birimleri, Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmadan biletleme işlemi gerçekleştirilmemesi ve şehirler arası yolculuk yapılan araçlara söz konusu kişilerin alınmaması için denetim yapacak. 

Şirketlere ve araçlara ceza uygulanacak

Gerçekleştirilen kontroller neticesinde Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmayan vatandaşlara bilet veren şirketlere idari para cezası kesilecek. Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmayan vatandaşları taşıyan araçların on gün boyunca trafiğe çıkmaları engellenecek. 

Vatandaşlar yurtlara yerleştirilecek

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastası ya da temaslısı olmasına rağmen Hayat Eve Sığar (HES) koduna sahip olmadan şehirler arası yolculuk yaptığı belirlenen vatandaşlar, pansiyon ya da yurtlarda karantina altına alınacak.

Kararlar eksiksiz uygulanacak

Söz konusu kararları hayata geçirmede herhangi bir eksiklik yaşanmasına izin verilmeyecek ve mağduriyet yaşanmasının önüne geçilecek. 

Kurallara riayet etmeyenlere idari işlem başlatılacak. Suç niteliğinde olan eylemlere yönelik gereken adli işlemler uygulanacak. 

Yorumlar (0)