İçişleri'nden 'PCR testi zorunluluğu' genelgesi: 6 Eylül'de başlıyor

Antalya Valiliği, Kovid-19 aşısı olmayanlar için uygulanacak olan PCR testi zorunluluğuna ilişkin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını yayınladı.

GÜNDEM 25.08.2021, 15:08 26.08.2021, 17:59
İçişleri'nden 'PCR testi zorunluluğu' genelgesi: 6 Eylül'de başlıyor

Türkiye genelinde, vaka sayılarında yaşanan artışa rağmen gönüllük esasına göre gerçekleştirilen aşı çalışmalarında aşıya ilişkin tereddütü olan vatandaşlar için rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri yapılması kararlaştırıldı. 

Toplu etkinliklere PCR zorunluluğu

Aşı yaptırmayan vatandaşlar için tiyatro, sinema ve konser gibi toplu etkinliklere girişlere PCR testi zorunluluğu getirilirken, özel araç dışında yapılacak seyahatlerde yine zorunlu PCR testi uygulanması kararı alındı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 6 Eylül Pazartesi’den itibaren aşı yaptırmayan kişilerin tiyatro, sinema ve konser gibi toplu olarak bulunulan etkinliklere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu ve bu kapsamda işletmeciler tarafından toplu etkinliklere girişte HES kodu aracılığıyla kişilerin aşılı/hastalık geçirmiş ya da 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması sunmasına, kişi hastalığı geçirmemiş ya da aşı yaptırmamış veya negatif PCR testi bulunmuyor ise etkinliğe katılmasına izin verilmemesine karar verildi.

Hastalık geçirmemiş ya da aşısız kişilerin özel otomobilleri hariç tren, otobüs, uçak ya da diğer toplu ulaşım araçlarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için negatif PCR testi talep edilecek. Bu kapsamda 6 Eylül Pazartesi’den itibaren seyahat firmaları tarafından araca kabul konusunda HES kodu aracılığıyla kişilerin aşılı/hastalık geçirmiş ya da 48 saat önce alınmış negatif PCR testi sorgulaması uygulanacak.

İdari para cezası

Kişi aşılı değil, hastalığı geçirmemiş ya da negatif PCR testi bulunmuyorsa bu kişilerin seyahatine izin verilmeyecek, kaymakamlıklar tarafından gerek görülmesi durumunda ilçelerinde vatandaşların toplu olarak yer aldığı faaliyetler ve etkinliklerden yararlanacak aşısız ve hastalığı geçirmemiş olanlar için İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES koduyla PCR testi zorunluluğu getirilebilecek.

Salgın süreci ile beraber mesafe kuralı kapsamında imtina edilen tokalaşma ve sarılma benzeri davranışlardan bir süre daha uzak durulmasının öneminin kaymakamların koordinasyonunda vatandaşlara hatırlatılmasına ilişkin çalışmalar yapılacak.

Kararda, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararlarına uyulmaması durumunda ve her defasında farklı farklı, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesine göre 3 bin 150 lira idari para cezası verilecek.

Yorumlar (0)