İçişleri'nden "özel gereksinimi" olan çocuklara ilişkin genelge!

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre, 20 yaş altındaki özel gereksinimi olan çocuk ve gençlerin, uygun koşullarda evlerinden çıkmalarına müsaade edilecek.

GÜNDEM 09.04.2020, 15:21 09.04.2020, 16:08
İçişleri'nden "özel gereksinimi" olan çocuklara ilişkin genelge!

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele önlemleri dâhilinde "özel gereksinimi" olan çocuk gençlerle ile ilgili istisnaları içeren bir ek genelge yolladı.

Söz konusu genelgeye göre, 20 yaş altında, uzun zaman kapalı ortamda kalmasının fiziksel ve ruhsal sağlıklarını kötü etkileyeceği, ağır mental retardasyon, otizm ve down sendromu gibi tanısı konulmuş "özel gereksinimi" olan çocuk ve gençlerin ebeveyn veya bakıcıları eşliğinde, rahatsızlıklarını ispatlayan rapor gibi belgeleri yanında taşımak, enfeksiyon yayılımını önleyecek uygun koşulları yerine getirmek, sosyal mesafe kuralına uymak ve maske kullanmak, hijyen ve el temizliğine uymak şartı ile ikametlerinden çıkmalarına, park ve bahçelerde gezmelerine, aynı şehir sınırları içinde araçla seyahat etmelerine müsaade edilecek. 

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen ek genelgede, yeni tip koronavirüsün (Covid-199 toplum sağlığı bakımından meydana getirdiği riski yönetebilmek ve sosyal izolasyonu sağlamak için bugüne kadar ilgili valilikler,  bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından birçok önlemin alındığı ve hayata geçirildiği kaydedildi. 

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları üzerine yayınlanan bir genelge ile 01.01.2000 tarihinden sonra doğan 20 yaş altındakilerin sokağa çıkmalarına geçici olarak yasak getirildiği anımsatıldı.

Çocuklar ve gençler için uygulanması istenen istisnalar şöyle aktarıldı:

"Bu kapsamda olduğu değerlendirilen otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi tanısı konulmuş “Özel Gereksinimi” olan çocuk ve gençlerimizin ebeveyn veya bakıcıları refakatinde, rahatsızlıklarını kanıtlayıcı rapor vb. belgeleri yanında bulundurmak, enfeksiyon yayılımını engelleyecek uygun şartları yerine getirmek, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske kullanmak, el temizliği ve hijyene uymak koşulu ile ikametlerinden çıkmalarına, park ve bahçelerde dolaşmalarına aynı il sınırları içinde araçla seyahat etmelerine izin verilecek.

Valiler /kaymakamlar tarafından 01.01.2000 sonrası doğmuş olmakla beraber yukarıda yer verilen özel durumları sebebiyle dışarıda bulunmaları elzem görülen çocuk ve gençlerimizin ilgi Genelge ile getirilen yasaklamadan muaf tutulmalarına ilişkin gerekli kararların ivedilikle alınacak."
 

Yorumlar (0)