İçişleri'nden 'Mutluluğa kurşun sıkma' genelgesi

İçişleri Bakanlığı, yaz aylarının gelmesiyle artan düğün, nişan ve kutlama gibi etkinliklerde havaya ateş açılmasını önlemek amacıyla valiliklere genelge gönderdi.

GÜNDEM 02.07.2019, 10:36
İçişleri'nden 'Mutluluğa kurşun sıkma' genelgesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 il valiliğine tekrar iletilen genelgede, ülke genelinde bayram, düğün, uğurlama, spor müsabakası gibi kutlama faaliyetlerinde valilikler tarafından alınması istenen önlemler belirtildi. 

Genelgeye göre, düğün ve nişan gibi kutlamalara izin verilecek ancak silah kullanılmaması, havaya ateş açılmaması gibi konularda organizasyon sahiplerinden taahhütname alınacak.

Organizasyon sahipleri tarafından açık alanlarda gerçekleştirilecek kutlamalarda farkındalık oluşturmak için 'Mutluluğa kurşun sıkma, geleceği karartma' yazılı afişler hazırlanacak. Bu afişler, davetlilerin görebileceği şekilde asılacak.

Muhtarlar havaya ateş açanları ihbar edecek

Katıldığı organizasyonlarda silahıyla havaya ateş açtığı belirlenen kamu personeli hakkında disiplin işlemi başlatılacak. Soruşturma sırasında bu kamu görevlileri hakkında idari para cezası uygulanıp uygulanmadığına özellikle dikkat edilecek. Muhtarlar, bölgelerinde havaya ateş açıldığını öğrendikleri anda kolluk birimlerine ihbarda bulunacaklar. 

Valilikler tarafından bu önlemleri içeren 'genel emirler' yayımlanarak, yürürlüğe konuldu. Valiliklere geçen yıl gönderilen genelgeye ek olarak, bu yıl yaz aylarında düğün ve organizasyonların artış göstereceği göz önünde bulunduruldu ve genel emirlere uygun olarak söz konusu etkinliklerde önleyici tedbirlerin incelenmesi, kontrollerin sıkılaştırılması, mahalli şartlara göre ilave tedbirlerin alınması talep edildi. 

Bu genelgeyle, bizzat valiler, kaymakamlar ve kolluk kuvvetlerinin bu denetimleri dikkatle takip etmesi ve herhangi bir soruna mahal verilmemesi çağrısı yapıldı.

Üzücü olaylarda yüzde 18,5'lik düşüş

Bakanlığın valiliklerden almasını istediği tedbirler, yaşanan üzücü olay sayılarına da yansıdı. Geçen yıl eylül ile bu yıl haziran aylarında meydana gelen olay sayısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5'lik bir düşüş görüldü. 

Yorumlar (0)