İçişleri'nden 'Market Tedbirleri' genelgesi: Yasaklı ürünler açıklandı

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine 'Market Tedbirleri' konulu bir genelge gönderdi. Genelge doğrultusunda, marketlerde yurttaşların zorunlu temel gereksinimleri çerçevesindeki ürünler haricinde herhangi bir ürün satışına müsaade edilmeyecek.

GÜNDEM 04.05.2021, 01:22 04.05.2021, 14:15
İçişleri'nden 'Market Tedbirleri' genelgesi: Yasaklı ürünler açıklandı

Bu çerçevede, daha evvel kentlere gönderilen sokağa çıkma sınırlaması esnasında temel gıda, temizlik ve ilaç ürünlerinin satışının yapıldığı yerler ile üretim, tedarik, lojistik ve imalat zincirlerinin aksamaması maksadıyla muafiyet kapsamında yer alan iş yerleri haricinde tüm ticari işletme, iş yeri ve/veyahut ofislerin kapalı olacağı kaydedilmiş, yurttaşların zorunlu temel gereksinimlerini karşılamakla kısıtlı olacak bir biçimde market, bakkal, fırın, manav, kasap, tatlıcı ve kuruyemişçilerin tam kapanma süresince 10.00 ila 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, süper ve zincir marketlerin pazar günleri kapalı olacağı bildirilmişti. 

Yoğunluğu önlemek için yeni önlemler alındı

Genelgede, sokağa çıkma sınırlaması esnasında marketlerde meydana gelebilecek olan yoğunlukların önüne geçmek maksadıyla ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sektör temsilcileri ve meslek odaları ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde alınan önlemler, şu şekilde sıralandı:

"Marketlerde (süper ve zincir marketler dahil) yurttaşların zorunlu temel gereksinimleri kapsamında yer alan ürünlerin haricinde herhangi bir ürün satışına müsaade edilmeyecek.

7 Mayıs 2021 tarihinden itibaren marketlerde (süper ve zincir marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerine ek olarak yalnızca hayvan maması, yemi ile kozmetik ürünleri (makyaj malzemeleri ve parfümeri ürünleri hariç) satılabilecek. 

Daha evvel getirilen alkollü ürün satışı sınırlamasının yanı sıra marketlerde (süper ve zincir marketler dahil) kırtasiye, oyuncak, aksesuar ve giyim, elektronik eşya, oto aksesuarı, ev tekstili, hırdavat, zücaciye, bahçe malzemeleri gibi ürünlerin satışına müsaade edilmeyecek. 

Bu esaslar kapsamında, 'Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27. ve 72. maddeleri uyarınca il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları kararları derhal alınacak.

Başta zabıta personelleri ve kolluk güçleri olmak kaydıyla, denetim ekipleri tarafından bu konuya dair kontroller ve tebliğler eksiksiz bir şekilde yerine getirilecek, uygulamada herhangi bir aksaklığa imkan tanınmayacak ve mağduriyete sebep olunmayacak."

Yorumlar (0)