İçişleri'nden kayak otelleri için genelge!

İçişleri Bakanlığı, kayak merkezlerinde bulunan otellerin uygulayacağı Covid-19 önlemleriyle ilgili genelge yayımladı.

GÜNDEM 26.01.2021, 15:55 27.01.2021, 11:57
İçişleri'nden kayak otelleri için genelge!

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen "kayak otelleri" başlıklı yeni genelgede, Güvenli Turizm Sertifikası bulunan konaklama tesisleri ve otellere girişte HES kodlarının sorgulanması zorunluluğunun getirildiği, bu tesislerin yalnızca konaklama durumundaki müşterilerine hizmet verebildiği, konaklama tesisleri ya da otellerde yer alan lokanta, restoran ve salonlarında saat 22.00 itibarıyla müzik yayınına dâhil her türlü yayına izin verilmediği anımsatıldı. 

Pandemiyle mücadele kapsamında otel ve konaklama tesislerine getirilen düzenlemelere karşın son zamanlarda bilhassa kayak otellerinde sosyal mesafe kurallarını açık bir biçimde ihlal eden müzikli eğlenceler gibi organizasyonlar düzenlendiğini hatırlatan İçişleri Bakanlığı, otelde konaklayanların kontrolsüz biçimde bir arada bulunduğu, bu etkinliklerde maske ve sosyal mesafenin net bir şekilde ihlal edildiği, bu şekilde toplum sağlığının da ciddi olarak tehlikeye atıldığı vurgusunda bulundu.

Genelgede yeni alınan kararlar şu şekilde sıralandı:

- Konaklama tesisleri için belirlenen İçişleri Bakanlığının genelgeleri ile Sağlık Bakanlığının Salgın Yönetimi Çalışma Rehberindeki tüm kurallara kayak otellerininde de kusursuz riayet etmesi sağlanacak.

- Başta yiyecek-içecek servisi olmak üzere, otel ve konaklama tesisinin sorumlu olduğu alanların herhangi bir bölümünde ya da herhangi bir zamanda müşterilerin toplu hâlde bir araya gelmeleri engellenecek. Eğlence ve parti gibi etkinliklere müsaade edilmeyecek. 

- Konaklama tesislerine getirilen "açık alanlar da dâhil lokanta, restoran ve salonlarda saat 22.00 itibarıyla müzik yayını yapılmayacak" kuralı, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu vakitlerde kayak otelleri içinde geçerlidir. 

- Teleski, telesiyej, teleferik gibi mekanik seyahat hatlarının biniş ve iniş noktalarında yığılmalar önlenecek ve sosyal mesafe kuralları uygulanacak. Uygun kapasite bu kurallara göre belirlenecek. Çakışmaların önüne geçmek için "kayak odası kullanım periyotları"nda düzenleme yapılacak. 

- Emanet dolaplarının kullanımı fiziki mesafe kurallarına uygun yapılacak. Misafirin konaklama süresince aynı dolabı kullanması sağlanacak. Misafirin kiralama süresi bittiğinde yeni misafire kiralama yapmadan önce emanet dolapları, baton, kayak takımları, kayak ayakkabıları, board ve ayakkabılarının temizlikleri, bakımı ve hijyeni sağlanacak ve yeni kullanıcının kullanımına bu şekilde sunulacak. 

- Kayak tesisleri ve otellerinde Covid-19 önlemlerine riayet edilmesi, valilik ve kaymakamlıkların yönetiminde, il ve ilçe salgın denetim kontrol ekipleri ve kolluk görevlileri tarafından düzenli olarak denetlenecek.

- Vali ve kaymakamlar tarafından belirtilen esaslar kapsamında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27'nci ve 72'nci maddeleri gereğince İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması sağlanacak.  

- Uygulamada hiçbir aksaklığa meydan verilmeyecek."

- Belirlenen esaslara aykırı hareket edildiği ya da eğlence yeri gibi faaliyette bulunduğu saptanan konaklama tesisleri ve oteller hakkında Turizmi Teşvik Kanunu'nun ilgili maddeleri ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği idari işlem yapılacak. Suç teşkil eden davranışlarda bulunulması durumunda TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 195'inci maddesi çerçevesinde adli işlem başlatılacak.

Yorumlar (0)