İçişleri Bakanlığı’ndan çakarlı araç genelgesi: 81 ile gönderildi

Son zamanlarda yetkisiz bir şekilde çakar kullanıldığına yönelik şikayetlerin artması üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. 81 İl Valiliğine konu ile ilgili olarak “Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar” genelgesi yollandı.

GÜNDEM 02.09.2022, 15:01
İçişleri Bakanlığı’ndan çakarlı araç genelgesi: 81 ile gönderildi

Valiliklere yollanılan genelge kapsamında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda bulunan “Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve sürme kuralları” başlıklı maddesinde geçiş üstünlüğü olan araçlar, bu araçların kullanılması esnasında uygulanacak standartlar ile sesli ve ışıklı uyarı işaretlerinin sahipliğine dair esas ve usullerin tespit edilerek, “Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde 2021 senesinde yürürlüğe girdiği belirtildi.

Görev halindeyken kullanabilecekler

İlgili mevzuat ve kanun çerçevesinde geçiş üstünlüğü bulunan araçların insanların mal ve can güvenliğini risk altına almadan, görünür ve duyulur şekilde geçiş üstünlüğü işaretini sağlama koşulu ile sadece görev durumunda iken amaçları noktasında kullanılabileceği dile getirildi.

Şikayetler geldi, bakanlık harekete geçti

Bunların yanı sıra genelge kapsamında, zorunlu durumu bulunmadığı halde gereksiz bir şekilde geçiş üstünlüğünü kullanan kişiler ile geçiş üstünlüğü olmadığı durumda çakar sistemini araçlara taktıran ve kullananlar için idari para cezası uygulanacağı aktarıldı. Özellikle son zamanlarda trafik akışını riske atan yetkisiz çakar kullanımı ile ilgili diğer sürücülerin de şikayetleri de değerlendirilerek, sesli uyarı işareti ve yetkisiz ışıklı çakar kullanımının durdurulması hedefleniyor. Genelgede, toplumsal farkındalığın oluşturulması düşüncesiyle ülke genelinde kontrollerin fazlalaştırılacağı, özel kontrol planlamalarının sağlanması ve bu faaliyetlerin sene sonuna gelene kadar sürekli, yoğun ve etkin bir şekilde devam ettirilmesi istendi.

Yorumlar (0)