İçişleri Bakanlığı'ndan normalleşme genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri' konulu genelge iletti.

GÜNDEM 01.06.2021, 02:30 01.06.2021, 18:09
İçişleri Bakanlığı'ndan normalleşme genelgesi

İçişleri Bakanlığı, kademeli normalleşme ile ilgili genelge yayımladı.







Haziran ayı için geçerli olacak olan yeni düzenlemelerin detaylarının bulunduğu genelgede, şu ifadeler kullanıldı:

Hafta sonu yasağı tek güne indi

"Bakanlığımız tarafından alınan karar ve tedbirler, Sağlık Bakanlığı ile Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyelerinin değerlendirilmesi neticesinde kabinede alınan kararlar doğrultusunda düzenlenmektedir.

Hafta içi ve cumartesi günleri 22.00-­05.00 saatleri arasında; pazar günleri ise cumartesi günü saat 22.00'den başlayıp pazar gününün tümünü kapsayacak ve pazartesi günü saat 05.00'te sona erecek şekilde sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır.

Sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak süre ve günlerde imalat, üretim, lojistik ve tedarik zincirlerinin aksamaması, tarım, sağlık ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması maksadıyla söz konusu iş yerleri/işletmeler ve çalışanları kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Tam gün sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak olan pazar günlerinde market, bakkal, manav, fırın, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verebilecek. Vatandaşlar araç kullanmadan (engelliler hariç) adreslerine en yakın işletmelere gidebilecek. 

Yabancılara yönelik sokağa çıkma sınırlamasına ilişkin muafiyet yalnızca turistik faaliyetler çerçevesinde kısa/geçici bir süre için Türkiye'de bulunan yabancıları kapsamayacaktır.



Aşı olmayanlara kısıtlama

İki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üstü yurttaşlarımız ve 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız ile ilgili olarak, herkes için uygulanan sokağa çıkma sınırlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma sınırlaması uygulanmayacaktır. Aşı olmayan 65 yaş ve üstü yurttaşlarımız pazar günleri haricindeki diğer günlerde yalnızca 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabileceklerdir. 65 yaş ve üstü yurttaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanamayacaklardır. Bu karardan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim-öğretim yapmasını uygun gördüğü öğrenciler uygulama dışı tutulacaktır.



Şehirler arası seyahat kısıtlaması

Kademeli normalleşme sürecinin ikinci kısmında; yalnızca sokağa çıkma sınırlaması uygulanan süre ve günlerde şehirler arası seyahat sınırlaması uygulanacak olup sınırlamanın olmadığı süre içerisinde şehirler arası seyahate dair herhangi bir kısıtlama uygulanmayacaktır.

Şehirler arası seyahat sınırlamasının istisnaları;

Sokağa çıkma sınırlaması uygulanan süre ve günlerde yurttaşlarımızın toplu ulaşım vasıtalarıyla gerçekleştirecekleri şehirler arası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması talep edilmeyecek, şehirler arası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu gibi yöntemlerle ibraz etmeleri yeterli olacaktır. Bu durumdaki şahısların şehirler arası toplu ulaşım vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleri ile uyumlu olmak şartıyla sokağa çıkma sınırlamasından muaf olacaktır.

Zorunlu bir resmi görevin ifası çerçevesinde ilgili bakanlık ya da kamu kurum veyahut kuruluşu tarafından görev verilmiş olan kamu personellerinin özel veyahut resmi araçlarla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerine, kurum kimlik kartı ve görevlendirme belgesini sunmaları şartıyla müsaade edilecektir.

Kendisi veyahut eşinin, hayatını kaybeden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenaze törenine katılmak için veyahut cenaze nakil işlemine refakat etmek maksadıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait 'E-BAŞVURU' veyahut 'ALO 199' sistemleri üzerinden gerçekleştirecekleri başvurular (yanında akrabası olan 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından zaman kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına özel araçları ile seyahat edebilmeleri için gerekli seyahat izin belgesi verilecektir.

Sokağa çıkma sınırlaması uygulanan süre ve günlerde yurttaşlarımızın özel araçlarıyla şehirlerarası seyahate çıkmamaları esastır. Fakat aşağıda belirtilen zorunlu durumların varlığı halinde yurttaşlarımız, bu durumu belgelendirmek kaydıyla özel araçları ile de seyahat edebileceklerdir. 'Seyahat İzin Belgesi' verilen şahıslar, seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma sınırlamasından muaf tutulacaktır.

Zorunlu hal kabul edilecek durumlar;

  • Hastaneden taburcu olan, sevk olan, randevusu bulunan,
  • Birinci derece yakını ya da kardeşine hastanede refakat edecek olan (en çok 2 kişi),
  • Son 5 gün içerisinde bulunduğu şehre gelmiş olmak ve kalacak yeri olmayıp ikametine dönmek isteyen,
  • ÖSYM sınavlarına katılacak olan,
  • Askerlik hizmetini bitirip evine dönmek isteyen,
  • Özel ya da kamudan davet mektubu alan,
  • Cezaevinden salıverilen.

​​​​​​

İş yerlerinin faaliyetleri

Yeme-içme mekanları (lokanta, restoran, kafeterya ve pastane gibi);

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan tüm kurallara riayet edilmesi, masalar arasında her yönden 2 metre, yan yana sandalyeler arasında ise 60 santimetre mesafe bırakılması,

Aynı anda aynı masada açık mekanlarında 3, kapalı mekanlarında ise 2'den fazla müşteri kabul edilmemesi şartıyla, pazar günleri hariç 07.00-21.00 saatleri arasında masada servis, paket ve gel-al servis, 21.00-24.00 saatleri arasında ise yalnızca paket servis,

Pazar günleri ise 07.00-24.00 saatleri arasında yalnızca paket servis şeklinde hizmet sunabileceklerdir.

14 Nisan'dan beri faaliyetlerine ara verilmiş olan; sinema salonları, kafe, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, dernek lokali, internet kafe, bilardo salonu, elektronik oyun yerleri, halı sahalar, açık yüzme havuzları, spor salonları, lunapark ve tematik parklar, Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde her bir faaliyet/işkolu alanı için ayrı ayrı belirlenen kurallara eksiksiz riayet etmesi, 

Kafe, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, dernek lokali gibi yerlerde herhangi bir biçimde oyun oynanmaması, aynı anda aynı masada açık mekanlarda 3, kapalı mekanlarda ise 2'den fazla müşteri kabul edilmemesi, sinema salonlarında yüzde 50 kapasite sınırlamasına uyulması şartıyla 1 Haziran'dan itibaren (pazar günleri dışında) 07.00-21.00 saatleri arasında hizmet sunabileceklerdir.

Diğer yandan, hamamlar, ve saunalar, kapalı yüzme havuzları, nargile salonları, taverna, gazino, birahane gibi iş yerlerinin faaliyetlerine ara verilmesine devam edilecektir.

Yukarıda sayılan iş yerleri haricinde hizmet ve perakende sektöründeki tuhafiye, giyim, zücaciye, terzi, hırdavat, berber gibi dükkanlar, ofisler ve büro gibi iş yerleri ile AVM'ler, Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde kapsamında bulunduğu işkolu için belirlenen tüm salgınla mücadele önlemlerine uymak kaydıyla (pazar günleri hariç) 07.00-21.00 saatleri arasında hizmet sunabileceklerdir.



Pazar günleri nereler açık olacak?

Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan pazar günlerinde; marketlerde (süper ve zincir marketler dahil) zorunlu temel gereksinimler çerçevesindeki ürünler haricinde elektronik eşya, kırtasiye, oyuncak, giyim ve aksesuar, alkol, oto aksesuar, ev tekstili, hırdavat, bahçe malzemeleri, zücaciye gibi ürünlerin satışına müsaade edilmeyecektir.

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde geçen kurallara uymak şartıyla pazaryerleri (pazar günleri hariç) 07.00-20.00 saatleri arasında hizmet sunabileceklerdir.

Online yemek ve market sipariş şirketleri, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında adrese servis şeklinde çalışabileceklerdir.



Eğitim-öğretim faaliyetleri

Halihazırda faaliyetleri sürmekte olan kreşler ve anaokulları kademeli normalleşmenin ikinci adımında da faaliyetlerine devam edecek olup diğer tüm okul ve sınıf kademeleri için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulduğu şekilde uygulama devam ettirilecektir.



Kamu personelleri 

Kamu kurum ve kuruluşlarında halihazırda uygulanmakta olan 10.00-16.00 saatleri arası mesai sistemi ile dönüşümlü/uzaktan şeklinde esnek çalışma usulünün uygulanmasına kademeli normalleşme döneminin ikinci adımında da devam edilecektir.



Nikah, düğün ve toplantılar

Dönemsel yönden zorunluluk taşıyan spor kulüplerinin genel kurulları hariç tutulmak üzere STK'lar (sivil toplum kuruluşları), sendikalar, kamu kurumu özelliği taşıyan meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile kooperatifler ve birliklerin genel kurul dahil gerçekleştirecekleri geniş katılımlı her türlü etkinlikleri 15 Haziran'a dek ertelenecektir.

Dönemsel yönden gerçekleştirilmesi zorunlu olan spor kulüplerinin genel kurulları ise sosyal mesafe ile hijyen/maske/mesafe kurallarına riayet edilmesi ve açık mekanlarda kişi başı asgari 4 metrekare, kapalı mekanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması şartıyla yapılabilecektir.

15 Haziran'dan itibaren ise tüm geniş katılımlı etkinliklere; sosyal mesafe ile hijyen/maske/mesafe kurallarına riayet edilmesi ve açık mekanlarda kişi başı asgari 4 metrekare, kapalı mekanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması şartıyla izin verilecektir.

Nikah törenleri şeklindeki düğünler;

Açık mekanlarda;

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde nikah törenleri ve düğünler ile ilgili belirlenen tüm kurallara eksiksiz olarak uyulması,

Masa ve sandalyeler arasında gerekli olan mesafenin bırakılması ile hijyen, maske, sosyal mesafe kurallarına uyulması,

Yiyecek-içecek ikramının olmaması,

Kapalı mekanlarda ise yukarıdaki kurallara ek olarak;

Kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması,

Azami 100 davetli ile sınırlandırılması şartıyla 1 Haziran'dan itibaren yapılabilecektir.

Yiyecek-içecek ikramına ve kapalı mekanlarda azami davetli sayısına dair kısıtlamalara 15 Haziran'da son verilecektir. Bahse konu tarihten sonraki düğün ve nikah törenlerinde yiyecek-içecek ikramı yapılabilecek olup kapalı mekanlarda kişi başına en az 6 metrekare alan bırakılması şartıyla azami katılımcı sınırı uygulanmayacaktır.

Kına ve nişan gibi etkinliklere 1 Temmuz'dan sonra izin verilecektir.



Toplu taşıma tedbirleri

Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu ulaşım araçları (uçak hariç); araç ruhsatında geçen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içerisindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleri ile temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş) şekilde olacaktır.

Tren, otobüs gibi şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında kapasite sınırlamasının tespiti esnasında aynı adreste ikamet eden ve aynı çekirdek aileden olan kişiler hesaplamaya dahil edilmeyecek ve yan yana seyahat etmelerine müsaade edilecektir.

Şehir içi toplu taşıma araçları ise 14 Nisan 2021 tarih ve 6638 sayılı genelgemizle getirilen esaslar kapsamında yüzde 50 kapasite sınırlamasına ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak hizmet sunabileceklerdir.



Konaklama tesislerine ilişkin tedbirler

Şehirlerarası karayolları üzerinde konumlanan dinlenme tesisleri ile konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme-içme yerleri (yalnızca konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak biçimde); aynı masada aynı anda açık mekanlarda 3, kapalı mekanlarda ise 2'den fazla müşteri kabul edilmemek şartıyla hizmet verebileceklerdir.

Konaklama tesislerinin kapalı mekanlarında yer alan eğlence merkezleri kapalı tutulacak ve bu alanlara müşteri kabul edilmeyecektir.

Konaklama tesislerinin açık mekanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle müsaade edilmeyecek, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına sosyal mesafe kurallarına azami derecede özen gösterilecektir.

Sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak olan süre ve günlerde konaklama tesislerinde rezervasyonunu bulunan yurttaşlarımız açısından sokağa çıkma ve/veyahut şehirlerarası seyahat sınırlamasında muafiyet sağlayacak olup bu maksatla seyahat edecek yurttaşlarımızın denetimlerde rezervasyon ve ödeme belgelerini ibraz etmeleri istenecektir.



Adli/idari işlem

Yürütülecek olan her türlü denetim faaliyetinde iş yeri sahipleri/personelleri ile yurttaşlarımızı kurallara uymaya ve sorumlu davranmaya, aksi halde ise gerekli adli/idari işlem tesisinden imtina edilmeyecektir.



Yorumlar (0)