İçişleri Bakanlığı'ndan 'kısmi kapanma' genelgesi

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine koronavirüs tedbirleri çerçevesinde 'Kısmi Kapanma' konulu bir genelge iletti.

GÜNDEM 14.04.2021, 01:09 14.04.2021, 18:14
İçişleri Bakanlığı'ndan 'kısmi kapanma' genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine COVID-19 tedbirleri çerçevesinde 'Kısmi Kapanma' konulu bir genelge gönderdi.

Uygulanacak olan yeni kurallar, şu şekilde sıralandı: 

Sokağa çıkma kısıtlamasının saatleri değişti

Hafta içi günlerde 19.00 ile ­05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise cuma günü saat 19.00’da başlayıp, cumartesi ve pazar günlerinin tümünü kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.

Sokağa çıkma sınırlaması sürelerine uyum için istisnalar dışında iş yerleri hafta içi 07.00 ile 18.00 saatleri saatleri arası açık olabilecek.

Hafta sonu 10.00 ile 17.00 saatleri arası 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altı dışında araç kullanmama koşuluyla en yakın manav, market, kuruyemişçi ve kasaplara gidilebilecek.

Hafta içi 65 yaş ve üzerindekiler 10.00 ile 14.00 saatleri arasında, 18 yaş altındakiler 14.00 ile 18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

Toplu taşımada 'yüzde 50' sınırlaması

Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal bakım/koruma merkezlerinde 17 Mayıs tarihine kadar ziyaretçi alınmayacak. 

Şehir içi toplu taşıma araçlarında oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak, sosyal mesafeye uyulamayacak taşıtlarda ayakta yolcu alınmayacak.

Hafta sonu/hafta içi ayrımı olmaksızın 65 yaş ve üzeri yurttaşlar ile 18 yaş altı çocuk ve gençler şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

Mecburi hali bulunmayanların sokağa çıkma sınırlaması uygulanan sürelerdeki şehirlerarası seyahatleri yalnızca toplu taşıma araçlarıyla mümkün olacak.

Toplu taşıma araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahatlerini rezervasyon ve bilet koduyla ibraz edenler kısıtlamadan muaf tutulacak.

17 Mayıs'a kadar faaliyetlerine ara verilecek

17 Mayıs'a kadar yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, pastane, kafeterya, tatlıcı gibi) işletmeler iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edemeyecek. Hafta içi 07.00 ile 19.00 saatleri arasında paket ve gel-al servis, saat 19.00’dan sahur vaktine kadar yalnızca paket servis, hafta sonları ise sabah 10.00’dan sahur vaktine kadar yalnızca paket servis şeklinde faaliyette bulunabilecek.

Güzellik merkezleri, spor salonu, halı saha, yüzme havuzu, hamam ve saunalar, tematik parklar ve lunaparklar, kıraathane, kahvehane, kafe, çay bahçesi, dernek lokali, elektronik oyun yerleri, internet kafe, bilardo salonu gibi yerler 17 Mayıs tarihine kadar çalışmalarına ara verecek. 

Toplantı, nikah ve düğün yasağı

17 Mayıs tarihine kadar STK'lar (sivil toplum kuruluşları), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile kooperatifler ve birliklerin genel kurul dahil gerçekleştirecekleri geniş katılımlı her çeşit etkinliklerine müsaade edilmeyecek. 

Evlendirme işlerinin yapılması sürdürülmekle birlikte nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 17 Mayıs tarihinden itibaren gerçekleştirilebilecek. Söz konusu süreye kadar herhangi bir şekilde kına, tören, nişan, düğün, merasim yapılmasına izin verilmeyecek. 

Konaklama tesisleri için sınırlamalar

Turistik tesisler dahil olmak kaydıyla bütün konaklama tesislerinin (pansiyon, otel, apart, motel gibi) içerisinde yer alan yeme-içme yerleri, yalnızca konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak ve tek masada en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet sunabilecek.

Esnek çalışma

Kamuda esnek çalışmaya geçilecek. İdari izinli kapsamında personellerin mesai saati 10.00 ile 16.00 saatleri arasında uygulanacak. 

Şartları uygun olan özel şirketlerin de esnek çalışmaya geçmesi teşvik edilecek. 

Yorumlar (0)