İçişleri Bakanlığı'ndan Afgan mülteci açıklaması: "Görüntüler provokasyondur"

İçişleri Bakanı Sözcüsü Çataklı, Türkiye’ye akın akın geldikleri belirtilen Afgan mültecilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çataklı, kaçak göçle mücadeleye kesintisiz olarak devam ettiklerini ve kamuoyunun kasıtlı olarak provokasyon içerikli görüntü paylaştığını ifade etti. 

GÜNDEM 13.07.2021, 15:32 14.07.2021, 08:45
İçişleri Bakanlığı'ndan Afgan mülteci açıklaması: "Görüntüler provokasyondur"

Taliban’ın Afganistan’da pek çok şehri ele geçirmesinin ardından durumdan rahatsız olan Afganların İran üzerinden Türkiye’ye geçtiği görüntüler son günlerde en çok paylaşılan görüntülerden oldu. Kontrolsüz şekilde kalabalık gruplar halinde tek sıra olarak sınırı geçmeye yaklaştıkları şeklinde yayınlanan görüntüler sonrasında İçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, açıklamalarda bulundu. 

Yazılı olarak açıklama yapan Çataklı, Afgan uyruklu kişilerin İran üzerinden kontrolsüz biçimde ve yüksek sayılarla Türkiye’ye giriş yaptıkları yönünde lanse edilen fotoğraf ve videoların çeşitli haber kanalları üzerinden dolaşıma sokulduğunu fakat söz konusu görüntülerin İran-Afganistan sınırı ya da Afganistan-Tacikistan sınırından olduğunu aktardı: “Yayınlanan bu videolar ile ülkemizde sınır güvenliğinin olmadığı ve her gelenin içeri girerek istediği gibi dolaşabileceği kamuoyuna yansıtılmıştır. Fakat bu görüntüler gerçeği yansıtmamaktadır.” 



Sınır güvenliği eksiksiz sağlanıyor 

Çataklı: “Düzensiz göçün kaynağını önlemeye yönelik uluslararası mekanizmaların güçlendirilmesi, sınır güvenliğinin artırılması ve düzensiz göçün yönetilmesi konusunda tüm kurumlarla iş birliği yapıyoruz. İran-Irak sınırlarında toplamda 149 kilometrelik güvenlik duvarımız bulunuyor. Bunların 54 kilometresi Iğdır-İran sınırının tamamında, 82 kilometresi Ağrı-İran sınırında, 13 kilometresi de Hakkari-İran sınırındadır. Bu güvenlik duvarına ek olarak aynı zamanda devriye yolları da bulunmaktadır. Hakkari-İran sınırının 30 kilometrelik kısmında devriye yolu ve güvenlik duvarı inşası sürmektedir. Van-İran sınır hattında ise 63 kilometrelik devriye yolu ve güvenlik duvarının inşası bu sene başlamıştır.” 



Elektro optik kulelerden izleniyor 

Çataklı: “Iğdır-İran sınırının tamamında ve Ağrı-İran sınırının 25 kilometrelik kısmında aydınlatma çalışmaları tamamlandı. Ayrıca doğu sınırlarımızda 141 gözetleme kulesi, 109 haberleşme kulesi, 85 komuta kontrol merkezi, 329 kablosuz sensör seti ve 108 milyon avro değerinde elektro optik kule ile birlikte 560 kilometrelik İran sınırında kesintisiz haberleşme ve gözetleme imkanı bulunmaktadır. Irak ve İran sınır ekiplerimizin kullanımına sunulan bu sistemlerin yüzde 90 oranında tamamlandığını söylemek mümkündür. Projenin tamamı bittiğinde ise kaçakçılık, yasa dışı geçiş, terör gibi suçların önüne tamamıyla geçilecektir.” 



Yol kontrolleri artırıldı 

Çataklı: “Son dönemlerde göçmen kaçakçılığı ile mücadele kapsamında hukuki düzenlemeler ve yaptırımlarda iyileştirilmelere gidildi. Güvenlik duvarı, gözetleme, algılayıcı ve aydınlatma gibi fiziki güvenlik tedbirlerinin tamamı bitene kadar sınır birliklerimizin talepleri doğrultusunda ve valiliklerimizin koordinasyonunda her türlü geçici tedbir alındı. Kolluk kuvvetlerimiz tarafından yapılan yol kontrolleri de artırıldı.” 



Sınırlarda 500 korucu görev yapıyor 

Çataklı: “Sınır hatlarımızın gerisinde gerekli olan güvenlik tedbirlerini almak amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Van için 35 özel harekat timi görevlendirildi. İhtiyaç duyulan illere de göç idaremizde profesyonel takviyeler yapıldı. Van-İran sınırında devam eden fiziki güvenlik tedbirleri için Van Valiliği tarafından 500 korucu görevlendirildi. Jandarma ve emniyet personellerimiz de sınırlardaki devriye faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Tüm bu önlemlere ek olarak İHA’lar ile havadan keşif ve gözetleme de yapılmaktadır.” 



16 bin “geri gönderme merkezi” kuruldu 

Çataklı: “Yasa dışı yollarla ülkemize girenleri geri gönderme merkezleri 2015 senesinde 1740 iken şu anda 16 bin civarında. Bu sene içerisinde 6 şehrimizde daha geri gönderme merkezi açılacaktır. Van Gölü’ne konuşlandırılması kararlaştırılan Sahil Güvenlik Komutanlığı da bölgede kuruluş çalışmalarının bir an evvel tamamlanacağı; bot ve tekne gibi yüzer unsurlar ile yapılan insan/göçmen kaçakçılığı ve her türlü yasa dışı faaliyete karşı etkin tedbirlerin hayata geçirileceğini aktarmak isterim. Bu kapsamda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakan yardımcıları ve bakanlık birim amirleri de sınır illerine çeşitli ziyaretler düzenleyerek tedbirleri yerinde incelemekte ve istişare toplantıları yapmaktadır.” 



“Videolar, algı operasyonunun bir ürünü” 

Çataklı: “Başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışıyoruz. Bu kapsamda tekrar ifade etmek isterim ki düzensiz göçle mücadelemiz aralıksız sürmektedir. Yasa dışı yollarla ülkemize girmek isteyen kişiler yakalanmaktadır. Nitekim 2016 senesinde 174 bin 466 kişi, 2017 senesinde 175 bin 752 kişi, 2018 senesinde 268 bin 3 kişi, 2019 senesinde 454 bin 662 kişi, 2020 senesinde 122 bin 302 kişi ve 2021 senesinde de şimdiye kadar 62 bin 687 kişi yakalanmıştır. Fakat son dönemlerde Afganistan’da yaşanan gelişmeler üzerinden düzensiz göçmenlerin kalabalık gruplar halinde kontrolsüz biçimde sınırlarımızdan girdiği iddiasına yönelik görüntüler, algı operasyonunun bir ürünüdür. Bunlar, birtakım çevrelerce kasıtlı olarak yayınlanmıştır.” 

Yorumlar (0)