İçişleri Bakanlığı, Berhan Şimşek hakkında suç duyurusunda bulundu

İçişleri Bakanlığı, "Vali militan, kaymakam militan." söyleminde bulunan CHP eski milletvekili Berhan Şimşek hakkında suç duyurusunda bulundu.

GÜNDEM 23.01.2021, 23:17 24.01.2021, 14:16
İçişleri Bakanlığı, Berhan Şimşek hakkında suç duyurusunda bulundu

CHP eski milletvekili Berhan Şimşek, katıldığı bir televizyon programında, "Vali militan, kaymakam militan, yargıçlar militan. Alınan kararlar herkesin malumu." açıklamasında bulunmuştu.

Büyük eleştirilere sebep olan bu sözlerin akabinde, İçişleri Bakanlığı harekete geçti.

Şimşek hakkında suç duyurusu

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, CHP eski milletvekili Şimşek'in, bir medya organında katıldığı programda, "Vali militan, kaymakam militan." biçiminde, haddini aşan ağır söylemler sarf ettiği bildirildi.

Söz konusu açıklamada, merkezi idarenin taşra bölgesinde temsilcileri olan ve taşradaki tüm devlet hizmetlerini sürdüren, yön veren, çalışma ekibini yöneten, bilgi, tecrübe ve hizmet aşkı ile devlet işleyişine etkide bulunan bir konumdaki vali ve kaymakamların, üstlendikleri misyon ve sorumluluklarının küçümsenmeyecek seviyede önemli olduğu kaydedildi.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. maddesi ile valilerin hukuki vaziyetlerinin, görev ve yetkilerinin organize edildiği dile getirilen açıklamada, ilgili kanunda, "Vali, ilde cumhurbaşkanının idari yürütme vasıtası ve temsilcisidir. Bahse konu sıfatla valiler, kentin genel idaresinden cumhurbaşkanına karşı sorumluluk sahibidir. Bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcıları, misyonlarına ait işleri için valilere talimat ve resen emirde bulunurlar. Vali, kent hudutları içinde bulunan genel ve özel tüm güvenlik güçleri ve teşkilatının amiri pozisyonundadır. Suç işlenmesini engellemek, kamu düzen ve güvenini sağlamak için gerekli olan önlemleri alır." hükmünün bulunduğu kaydedildi.

Yine söz konusu kanunun 27. ve devamı maddeleri ile kaymakamların misyon ve yetkilerinin organize edildiği aktarılan açıklamada, 27. maddede, "İlçe genel idaresinin mercii ve başı kaymakamdır. Kaymakam, ilçede cumhurbaşkanının idari yürütme vasıtasıdır. Bağlı bulunduğu ilçenin genel idaresi kaymakamın sorumluluğundadır. Bakanlıkların kuruluş mevzuatı çerçevesinde, ilçede gerekli olduğu kadar teşkilatı bulunur. Söz konusu teşkilat, bizzat kaymakamın emri altındadır." hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Yorumlar (0)