İbrahim Kalın: Ukrayna'nın teklifine sıcak bakıyoruz!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna'nın "Türkiye, garantör ülke olsun." şeklindeki teklifine sıcak baktıklarını belirtti.

GÜNDEM 07.04.2022, 20:07 08.04.2022, 12:29 Hakan Öksüz
İbrahim Kalın: Ukrayna'nın teklifine sıcak bakıyoruz!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya ile Ukrayna'daki savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu. Financial Times'a röportaj veren Kalın, Buça'daki sivil katliamlarına değindi. Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya çalıştıklarını kaydeden İbrahim Kalın, "Buça'daki katliam nedeniyle arabuluculuk çabalarımız yavaşlayabilir." dedi.

"Ukrayna'nın müzakere isteği zayıfladı"

Ukrayna'nın müzakereleri sürdürme isteğinin zayıfladığını kaydeden İbrahim Kalın, Buça'daki katliam görüntülerinin buna yol açtığını ifade etti. Fotoğrafların herkes gibi kendilerini de öfkelendirdiğini kaydeden Kalın, bunun "insan hakları ihlali" olduğunu belirtti. 

"Bu vahşet görüntüleri nedeniyle Ukrayna, müzakere masasına oturma konusunda daha isteksiz olabilir." diyen Kalın, Ukrayna cephesinin müzakerelere birkaç gün ara verebileceğini söyledi.

"O fotoğraflar bizi de şoke etti"

Buça'dan servis edilen katliam fotoğraflarının sadece Ukraynalıları değil bütün dünyayı şoke ettiğini belirten İbrahim Kalın, bu infazları gerçekleştirenlerin hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini kaydetti. İnsanlık dışı bu eylemlerin asla kabul edilemeyeceğinin altını çizen İbrahim Kalın, savaşın bir kenara bırakılarak diplomatik çözümlere dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Kişisel düşünceleri sorulduğunda bir hafta içinde savaşın sonlanmasını beklemediğini dile getiren İbrahim Kalın, "Rusya ile konuşmayı sürdürmek lazım. Savaş, diplomasi ile sonlanacak. Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların başarıya ulaşacağı konusunda endişemiz var." dedi.

"İki tarafın da tutumu oldukça farklı"

Ukrayna'nın sılah gücünü sınırlandırma konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten İbrahim Kalın, "Rusya'nın talebi, Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Sınırlarında askeri güce sahip bir ülke istemiyorlar. Öte yandan Ukrayna, her egemen devlet gibi güçlü bir ordu istiyor. Rusya'ya 'Bana karışamazsın.' diyor. İki ülkenin bu konudaki tutumu arasında uçurum var.  Kırım'ı ilhak eden Rusya, bunun tanınmasını istiyor. Bizce bu çok gerçekçi bir istek değil. Bunu kimse kabul etmez." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)