İbrahim Kalın: Soğuk Savaş dönemine girdik!

Sosyal medya hesabından Ukrayna-Rusya savaşını yorumlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni bir Soğuk Savaş dönemine girildiğini belirtti. Kalın, savaşın etkilerinin onlarca yıl süreceğini kaydetti.

GÜNDEM 13.04.2022, 19:06 Hakan Öksüz
İbrahim Kalın: Soğuk Savaş dönemine girdik!

Rusya'nın 24 Şubat günü Ukrayna'ya başlattığı savaş, 49'uncu gününde de tüm şiddetiyle devam ediyor. Ukrayna'nın kaynaklarını tüketmek isteyen Rusya, rakibine hem sahada hem de masada diz çöktürmek istiyor. 

ABD ve Avrupa'dan gönderilen silahlarla savunma gücü artan Ukrayna ise Rusya lideri Putin'in planlarının aksine güçlü bir direniş örneği sergiliyor. Öte yandan dünyanın dört bir yanından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar da genişletiliyor.

"Etkisi on yıllar sürecek"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, savaşın güncel durumuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Başlayan savaşın etkilerinin on yıllarca hissedileceğini kaydeden Kalın, yeni bir soğuk savaş dönemine girildiğini ifade etti.

"Bölgedeki ve dünyadaki dengeler değişecek"

Ukrayna'daki krizin her geçen gün derinleştiğini kaydeden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, kısa vadeli çıkarların gözetilmesi nedeniyle insani dramların uzunca bir süre devam edeceğini belirtti. Bölgede ve dünyada bu savaş nedeniyle güç dengelerinin değişeceğini aktaran Kalın, bu değişimin gıda ile enerji güvenliği alanında da kendisini göstereceğini bildirdi.

İstanbul'daki müzakereler

Savaşın iki tarafı olan Rusya ile Ukrayna, 29 Mart'ta İstanbul Dolmabahçe'de müzakere masasına oturmuştu. Rusya lideri Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov, müzakere masasından kalkan tarafın Ukrayna olduğunu ileri sürmüştü. Putin, "Buça'daki provokasyon ortaya çıkınca masadan çekildiler, çıkmaza girdik." demişti.

Müzakerelerde Ukrayna heyetine başkanlık eden Arakhamia ise "İstanbul mutabakatına sonuna kadar bağlıyız. Sadece Rusya'nın talep ettiği ilave maddelere karşı çıktık. Uzlaşılan maddelere karşı çıkmış değiliz. Rusya yanlış yorumlamış." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)