İbrahim Kalın'dan S-400 açıklaması: "Bizim için kapandı!"

CNN International'a röportaj veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "S-400 dosyası bizim için kapandı. Bunu ABD ve diğer aktörlere de ilettik. Müttefiklerin birbirine yaptırım uygulaması doğru değil." diye konuştu.

GÜNDEM 29.03.2022, 18:49 Hakan Öksüz
İbrahim Kalın'dan S-400 açıklaması: "Bizim için kapandı!"

CNN International kanalında Becky Anderson'ın sunduğu "Connect the World" adlı programa katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kalın'ın gündeminde Ukrayna-Rusya savaşı da yer aldı. 

Sözcü Kalın, sunucunun, "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e 'Size S-400 göndermeyeceğiz.' demek ne kadar zor?" şeklindeki sorusuna, "Bu soruyu askeri teçhizat olarak bizden üstün bizden çok daha fazla a sahip ve S-400'lerden daha güçlü savunma sistemleri bulunan diğer NATO ülkelerine de sorabilirsiniz. Bu güçlü silahları neden Ukrayna'ya yollamıyorlar." yanıtını verdi.

"Müttefiklerin birbirine yaptırım uygulaması doğru değil"

NATO’nun en büyük ikinci büyük silahlı gücünün Türk ordusu olduğunun altını çizen Kalın, "S-400 dosyası bizim için kapandı. Bunu ABD ve diğer aktörlere de ilettik." dedi.

Patriot Savunma Füze Sistemi ile beraber kaliteli silahlar satarak NATO üyesi Türkiye’ye destek verebileceklerini ifade eden İbrahim Kalın, "Müttefiklerin birbirine yaptırım uygulaması doğru değil. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, bunun önemini gözler önüne serdi." diye konuştu.

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğü korunmalı"

Her iki ülkenin de müzakerelere ilişkin yaklaşımlarının zaman zaman değiştiğini kaydeden Kalın, temel olarak 4 önemli maddenin üzerinde durduklarını belirtti.

En zor ama gerekli konunun Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması olduğunu ifade eden Kalın, "Ukrayna cephesi bu konuda diretiyor. Burada Kırım ve Donbas bölgeleri devreye giriyor. Kırım 2014 yılında ilhak edildi ancak kimse Kırım’ın ilhakını tanımadı. Rusya cephesi, bu ilhakın küresel çapta tanınmasını istiyor. Esasında Rusya'nın bu isteği çok gerçekçi değil. Aynı şekilde Donbas üzerindeki talepleri de maksimalist görünmüyor." diye konuştu.

"Liderler düzeyinde toplantı gerekli"

Her iki ülkenin ortak zeminde buluşması için bir yol bulabileceğine değinen Kalın, liderler düzeyinde Donbas ve Kırım konusunun masaya yatırılması gerektiğini aktardı. Bu konuların direkt olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ilgilendirdiğine işaret eden Kalın, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna cephesinin kullandığı ifadeler arasında bazı farklar mevcut. Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderler düzeyinde bir toplantının yapılması gerektiğini savunuyor." dedi.

"Eğer Putin barış istiyorsa..."

Hedefledikleri bu toplatının gerçekleşmesi hâlinde savaşın sona ereceğine inandıklarını aktaran İbrahim Kalın, "Vladimir Zelenski, Vladimir Putin ile görüşme konusuna olulu yaklaşıyor. Rusya Devlet Başkanı ise şimdiye kadar buna ilişkin teklifleri geri çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki liderin de bir masa etrafında bir araya gelmesini istiyor. Şayet Vladimir Putin gerçekten de barış istiyorsa insani ateşkes çağrısı yapabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)