İbrahim Kalın'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması

İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusu ve ülkemizin endişelerine ilişkin müzakerelerin devam edeceğini, Madrid'deki zirvesinin son tarih olmadığını ifade etti. Kalın, PKK'nın çalışmalarına ilişkin İsveç'in derhal adım atmasını beklediklerini, İsveçli yetkililerin de buna yönelik ifadelerde bulunduğunu dile getirdi.

GÜNDEM 20.06.2022, 21:05
İbrahim Kalın'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu hususunda çalışma yapmak amacıyla Brüksel'deki NATO Karargahı'nda buluştu.

"Madrid'deki zirveden sonra da görüşmeler sürebilir"

Burada basın mensuplarına açıklamalar yapan Kalın, müzakerelerin devam edeceğinin, 29-30 Haziran tarihlerinde Madrid'de düzenlenecek olan zirvenin son tarih olmadığının altını çizdi.

Kalın, NATO'nun güvenlik ittifakı olduğu gerçeğini, NATO'ya üye olmayı hedefleyen ülkelerin ittifak müktesebatını harfiyen uygulama ve üye ülkelerin ifade ettiği güvenlik endişelerini karşılama sorumlulukları bulunduğunu, muhataplarına bu hususu aktardıklarını kaydetti.

Genel itibarıyla samimi ve açık bir görüşme ortamı olduğunu ve bu tarz müzakerelerin devam edeceğini ifade eden Kalın, sonraki süreçlerde belirleyici olacak faktörün, bahse konu iki ülkenin sahada atacağı somut adımlar olduğunun altını çizdi.

"Önemli adımlar atacaklarını söylediler"

Kalın, PKK terör örgütünün İsveç'teki propaganda eylemlerini 'PKK'nın seneler içinde kazandığı mevcudiyetin somut bir göstergesi' olarak nitelendirdi.

PKK'nın çalışmalarına ilişkin İsveç'in ivedilikle adım atmasını beklediklerini söyleyen Kalın, İsveçli yetkililerden de buna yönelik müspet söylemler işittiklerini, 1 Temmuz'da yeni bir terörle mücadele yasasının uygulamaya konacağının belirtildiğini fakat bu yasanın neler yapacağının ilerleyen dönemde görüleceğini kaydetti. 

Kalın, 'PKK terör örgütünün Avrupa'nın göbeğini esir alırcasına bir çalışma zinciri içinde bulunmasının asla kabul edilemez' olduğunu dile getirerek, bu hususun yakından takip edileceğini belirtti.

Kalın, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusuna ilişkin ülkemizin beklentilerinin ve endişelerinin karşılanması adına görüşmelerin devam edeceğini söyleyerek, "Bu hususa yönelik kendileri adım atmaya hazırlandıklarını ilettiler." dedi.

"Sürecin seyrini onlar belirleyecek"

Kalın, NATO Zirvesi'ne yalnızca 8 gün kaldığını anımsatarak, Finlandiya ve İsveç'in atacağı adımların ne denli nitelikli ve hızlı olacağını takip edeceklerini söyledi.

"Bundan böyle sürecin hızı ve seyri, Finlandiya ve İsveç'in atacağı adımlarla ilişkili." diyen Kalın, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Türkiye olarak NATO'nun genişlemesini istiyoruz. 1999'dan bu yana tüm ülkelerin adaylıklarını destekledik. Fakat bu, ancak ve ancak ittifak müktesebatının tüm halinde uygulanması sonucunda mevzubahis oldu. Finlandiya ve İsveç tarafsızlık ilkesini değiştirdi ve NATO'ya üye olma kararı aldı. Tabii ki buna yönelik yeni yasalar çıkaracaklar. Bu kapsamda ülkemizin isteklerine dönük adımların atılması, düzenlemelerin gerçekleştirilmesi de sürecin önemi gereği olması gereken şeylerdir. Bunları ne denli kısa zamanda yaparlarsa, ne denli kısa zamanda adım atarlarsa süreç hız kanır, daha müspet bir yönde ilerler ve ivmelenir."

Yorumlar (0)