İbadetlerde korona tedbiri: "Duanızı yüksek sesle değil, içten okuyun"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele sürecinde 29 Mayıs Cuma günü ara verilen cemaatle namaza tekrar başlanacak. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Duaların yüksek sesle değil, içten okunması lazım. Konuşmak, virüsün bulaş imkânını 10 kat artırıyor." uyarısında bulundu.

GÜNDEM 21.05.2020, 09:30 21.05.2020, 10:06
İbadetlerde korona tedbiri: "Duanızı yüksek sesle değil, içten okuyun"

Camilerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında ara verilen namazlara tekrar başlanacak. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konuya ilişkin önemli uyarılarda bulundu. 

Prof. Dr. Ceyhan, "Kişiler, sadece elinin ve yüzünün geleceği yer için bir bez parçası kullanabilir ya da kendi seccadesini getirebilir ama bunların namazdan sonra 60 derecede yıkanması ya da atılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Sosyal mesafeye her an dikkat edilmeli"

Camiye girenlerin ateşinin ölçülmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ceyhan ,"Öksürük ve hapşırık gibi belirtilere dikkat edilmeli. Sosyal mesafeye her an dikkat edilmeli." dedi.

Prof. Dr. Ceyhan, camilerde klima kullanılmaması gerektiğini ve doğal yolla havalandırılmasının daha uygun olacağına dikkat çekerek, "Klima olacaksa kişiler arasındaki mesafenin en az 2 metreye çıkarılması gerekir." diye konuştu. 

"Dua ve tekbirlerin hiç konuşmadan yapılmasını öneriyorum"

Herkesin maske takması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, "Duaların yüksek sesle değil, içten okunması lazım. Konuşmak, virüsün bulaş imkânını 10 kat artırıyor. Öksürük ve hapşırmak 1000 kat artırıyor. Konuşmanın tonu da önemli. Yüksek sesle konuşunca bulaş imkânı daha da artıyor. Dua ve tekbirlerin mümkün olduğunca sessiz hatta hiç konuşmadan, nefes alıp vererek içten yapılması öneriyorum." açıklamasını yaptı. 

"İmamın olduğu yere şeffaf, fiziksel bariyer konabilir"

Prof. Dr. Ceyhan, imamların da hastalığı bulaştırma tehlikesinin bulunduğunu vurgulayarak, "Cemaatle araya mesafe bırakılması lazım. Maskeyle vaaz ve Kuran okuması kolay olmayabilir. İmamın olduğu yere şeffaf, fiziksel bariyer konabilir veya yüz siperliklerinden kullanıp alçak ses sorunu için mikrofon kullanılabilir." dedi.

Yorumlar (0)