"HÜRJET motorunu çalıştırdı! Artık sıra uçuşta!"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı'nın koordinasyonunda devam eden Hürjet Projesi'nde ilk uçuş dair yoğun bir çalışma sürüyor.

GÜNDEM 02.02.2023, 13:25 03.02.2023, 11:21
"HÜRJET motorunu çalıştırdı! Artık sıra uçuşta!"

Ağustos 2017'de Hürjet ilk olarak Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olarak başlatılmıştı.

2018 yılı Nisan ayında kavramsal tasarım aktiviteleri, 2019 yılı Temmuz ayında ön tasarım faaliyetleri, 2021 yılında Şubat ayında ise kritik tasarım faaliyetleri başarı ile neticelendirildi ve tasarım döngülerinin sonuçlanmasının ardından üretim faaliyetlerine geçildi.

Yaklaşık olarak 8 bin parçadan meydana gelen Hürjet'te 2021 yılı Ocak ayında parça üretimlerine başlandı. Üretilen ekipmanlar ve parçalar son montaj hattında uçaktaki yerini aldı.

Hürjet için 2022 yılı Ocak ayında Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde bir seri üretim kararı alındı. İlk kademede 16 Hürjet'in Hava Kuvvetleri'ne teslimi gerçekleştirilecek. Malezya'daki 18 uçaklık hafif taarruz uçağı ihalesine de Hürjet ile teklif yapıldı.

İsmail Demir'den sosyal medya üzerinden heyecanlandıran paylaşım

İsmail Demir, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşımda şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan'ın güçlü önderliğinde, Türk savunma sanayii olarak Cumhuriyetimizin 100. senesinde çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor. HÜRJET motorunu çalıştırdı. Şimdi ise sıra uçuşta!"

Farklı görevlerin üstesinden başarıyla gelecek

Tandem kokpitli ve tek motorlu Hürjet, üst düzey performans özellikleri ve modern savaş uçağı eğitiminde önemli bir rol oynamak için tasarlandı. Hürjet, harbe hazırlık geçiş eğitimi, akrobatik gösteri, silahlı ve silahsız hava devriyesi gibi roller icra edebilecek.

Yaklaşık olarak 14 metre uzunluğa sahip, 9,5 metre kanat açıklığında ve 5 metre yüksekliğindeki Hürjet, 1,4 mach hıza çıkabilecek ve azami 45 bin feet seviyesinde uçuş yapabilecek.

Uçakta üç tane kanat altında ve bir tane gövde altında olacak şekilde 7 istasyon olabilecek ve bunlara farklı yararlı yükler takılabilecek. Hürjet, 3 tona yakın faydalı yükü taşıyabilecek.

Yorumlar (0)