Hulusi Akar’dan Suriye açıklaması: Oldubittiye izin vermeyeceğiz!

MSB Bakanı Hulusi Akar Suriye’nin kuzeyindeki PKK/YPG saldırılarına dair, “Menfaatlerimizi ve hakkımızı korumak ve kollamak maksadıyla yapılması gerekli her ne varsa Cumhurbaşkanımızın önderliğinde şimdiye kadar yapıldığı gibi zamanı ve yeri geldiğinde bundan sonra da yapılacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 14.10.2021, 11:36 14.10.2021, 16:15
Hulusi Akar’dan Suriye açıklaması: Oldubittiye izin vermeyeceğiz!

MSB Bakanı Hulusi Akar ile beraberinde Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, MSÜ 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı açılış törenine katıldı. Milli Savunma Üniversitesi’nin askeri ve idari yönetim kadrosuyla akademik ve askeri eğitim ve öğretim faaliyetlerine dair değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Akar toplantılarda konuşarak, bölgede ve dünyada güvenlik ve savunma konuları başta olmak üzere ciddi değişim ve gelişmelerin yaşandığını ifade etti. Akar, bunları yakından takip edip bütün tedbirleri aldıklarını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Türkiye’nin uluslararası ortamda saygın bir özne haline geldiğini ifade etti.

“Yeri ve zamanı geldiğinde gereken ne varsa yapılacak”

Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde, Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs’taki gelişmelerin yakından izlendiğinin altını çizen Akar, “Anlık olarak aldığımız raporlarla takip ediyoruz. Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yapılması gerekli olan her ne varsa, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde şimdiye dek yapıldığı gibi yeri ve zamanı geldiğinde aynı şekilde gerçekleştirilecek. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Bir şekilde mücadeleden vazgeçmek, taviz gibi bir şey söz konusu değildir. Milletimizin hak ve hukukunu her bir parçasını korumak bizlerin boynunun borcu. Buna ilişkin yapılması gerekli ne varsa şimdiye dek yaptık, yapmayı da sürdüreceğiz.” dedi.

“Herhangi bir oldubittiye izin vermeyeceğiz”

Suriye’nin kuzeyine dair Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’yle yapılan anlaşmaları anımsatan Akar, şu ifadeleri kullandı:

“Biz Türkiye olarak üstümüze düşen her ne varsa bunu ciddiye alıyor ve dikkatli bir şekilde uyguluyoruz. Buradaki sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Aynı şekilde, Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs’ta da iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde bizlere düşeni yerine getiriyoruz. Bizler diyalogtan, barıştan, görüşmeden ve konuşmadan yana olduk. Öte yandan herhangi bir oldubittiye de izin vermeyeceğimizi ifade ettik, etmeye de devam ediyoruz. Buna ilişkin kararlıyız, azimliyiz ve konuya ilişkin muktediriz.”

Akar, Doğu Akdeniz’deki önemli gelişmelere de değinerek şunları söyledi:

“Kimi ülkeler gücünü ve boyunu aşan şekilde Doğu Akdeniz’de rol almaya çalışıyor. Bu işler onları geçer. Bu şekilde herhangi bir yere gidemeyeceklerini bilmeliler. NATO bir savunma örgütü. Müttefikler varken burada içindekilerin ayrıca ittifak gerçekleştirmesi hem NATO’yu hem de AB’nin savunma gücünü bölecek. Bunun farkındalar. Kimi ülkeler başındakilerin siyasi ihtiraslarından veya egolarından dolayı bunlara dikkat etmiyor, hem AB’ye hem NATO’ya zarar veriyor ve bütün Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atıyorlar.”

“Terör koridoruna asla izin vermeyeceğiz”

Akar, ülkemizin bütün sınırlarına ve egemenlik haklarına saygılı olunduğunu kaydederek, “Öte yandan ülkemizi korumak da bizlerin boynunun borcu. Orada eğer teröristler bulunuyorsa, onlara bir işlem yapamıyorsanız biz yapmak durumundayız. 40 senedir süren bu terör belasından milletimizi ve ülkemizi kurtarmaya kararlıyız. Öte yandan sizler binlerce kilometre uzaktan bizim güneyimize gelip kimi eylemlerin güvenliğinize tehdit oluşturduğunu söyleyeceksiniz, bizler ise sınırlarımızın dibinde olanlara bigane durumda kalacağız. Böyle bir şey olmaz. Burada bir terör koridorunun oluşturulmasına şimdiye dek izin vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Bunu yapmaya çabalayan teröristleri de kendi kazdıkları çukura gömdük.” dedi.

24 Temmuz 2014 tarihinden itibaren terörle mücadelede yeni bir dönemin başladığını ve yeni konsept dahilinde teröristlerin kaynağında etkisizleştirildiğini söyleyen Akar, “Terörist her neredeyse bizlerin de hedefi orası.” şeklinde konuştu.

Bakan Akar, “PKK eşittir YPG” derken, TSK’nin tek amacının teröristler olduğunun altını çizdi ve “24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan terörle yoğun mücadele dahilinde şimdiye dek 18 bin 609 terörist etkisizleştirildi. 1 Ocak itibarıyla ise etkisizleştirilen terörist sayısı 2 bin 201’e çıktı.” dedi.

Türkiye’nin sismik araştırma gemilerinin faaliyetlerine dair ilan ettiği NAVTEX’lere dair son zamanlarda yapılan kimi değerlendirmelere ilişkin de konuşan Akar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizlerin deniz yetki alanlarımızdan, öteki konulardaki menfaat ve haklarımızdan taviz vermemiz gibi bir durum hiçbir şekilde söz konusu değil. Deniz yetki alanlarımızı korumak maksadıyla sürekli olarak Deniz Kuvvetlerimiz faaliyette. Kimilerinin hayallerinden dahi geçmeyecek düzeyde uygulama ve planlama var. Hal böyleyken bilgileri görüp duymadan, anlamadan, neyin ne olduğunu bilmeden kimi değerlendirmeler ve konuşmalar yapılıyor. Alandaki personelimizin en fazla morale ihtiyacının olduğu zamanda bu ve benzeri olaylar onların moral ve motivasyonunu olumsuz şekilde etkiliyor. İnsaf ve izan sahibi insanların bunu görmesi ve bilmesi lazım. Deniz Kuvvetlerimizce 200 bin saatlik seyir yapıldı 1 senede. Gemimiz 182 gün boyunca aralıksız denizde kaldı. Kara Kuvvetleri’nden personelimiz 4 sene üs bölgesinde kalıyor. Hava Kuvvetlerimiz gece gündüz faaliyetlerini icra ediyor. Böylesine bir gayret içerisindeki ordudan bahsediyoruz. Vatanı ve milleti için çalışan bir ordudan söz ediyoruz. Hudutlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliğinden söz ediyoruz. Durum böyleyken sapla samanı karıştıranlara teessüflerimizi iletiyoruz.”

Milli Savunma Üniversitesi’ne öğrenci alımı

Milli Savunma Üniversitesi’ne öğrenci alınmasına dair ortaya atılan kimi iddialara dair de açıklamalar yapan Akar, “Öğrencilerin tayinleri, alımı, terfiler mevzuat dahilinde kılı kırk yarıp da icra edilen faaliyetler. ‘Etki edilme’ gibi bir durum söz konusu dahi olamaz. Kimi bilgileri alıp, onu buna katıp ortaya karışık bir şeyler atmaya çalışmak çok yanlış işler. Bu konuda bakanlığımız büyük bir hassasiyetle kendisine verilmiş olan görevleri yapma azim ve kararlılığına sahiptir.” dedi.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu tarafından ilk dersin verilmesi sonrası Bakan Akar ile beraberindeki komutanlar Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanlığı’na geçti ve “Avrasya Barışı 2021 Tatbikatı”nı izledi.

Erdoğan operasyon sinyali vermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrasında, “Polislerimize dair son saldırı ve topraklarımızı hedef alan tacizler bardağı artık taşırmıştır. En kısa zamanda bu problemlerin çözümü için gerekli olan adımları atacağız.” demişti.

Yorumlar (0)