Hulusi Akar: “Yunanistan önce tarih sonra matematik hesabı yapmalıdır” 

Bakan Hulusi Akar, bazı Yunan siyasilerin Türkiye’ye karşı tutumları hakkında, “İkili ilişkileri bozmak için gerilimi tırmandırıyorlar.” açıklamasında bulundu. Akar, üst düzey siyasilerin açıklamalarının “mantık dışı” olduğunu belirtti. 

GÜNDEM 08.10.2021, 13:55 10.10.2021, 12:05
Hulusi Akar: “Yunanistan önce tarih sonra matematik hesabı yapmalıdır” 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu’nun 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı kapsamında düzenlenen törene katıldı. Törende, Bakan Hulusi Akar’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu da katıldı.  

Törende konuşma gerçekleştiren Hulus, Akar, yeni eğitim öğretim senesinin tüm öğrencilere ve eğitimcilere hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı. Bölge genelinde siyasi ve askeri alanlarda yoğun gelişme ve değişimlerin sık sık yaşandığını ve bunların oldukça yakından takip edildiğini belirten Akar, ülkeye yöneltilecek her türlü tehdit ve riske karşı tüm tedbirlerin alındığını dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyguladığı politikalar sayesinde Türkiye’nin uluslararası alanda nesne konumundan çıkıp özne konumuna geldiğini belirten Akar, bununla birlikte ülkenin, uluslararası boyutlarda ilgi ve etki alanının genişlediğine ve bu sebeple TSK’nın en yoğun dönemlerini yaşadığına işaret etti. Mehmetçik'in tüm görevlerini başarılı şekilde sürdürdüğünü kaydeden Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının da tarihindeki en büyük denizcilerden ilham aldığını ve bu şekilde görevlerini başarılı şekilde idame ettirdiğini ifade etti. 



“Deniz Kuvvetleri, bir senede 200 bin saat seyir yaptı” 

Akar: “15 Temmuz sonrasında da bazı fitne ve fesat yuvaları çalışmalar yaptı fakat başarılı olamadılar. TSK, bir bütün olarak kendilerine gereken cevabı verdi ve vermeye de devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimiz, 2020 senesinde yalnızca bir sene içinde 200 bin saat seyir yaptı ki bu da Cumhuriyet tarihi rekorunu ifade ediyor. 182 gün kıyıya gelmeden görev yapan gemimiz oldu. Deniz Kuvvetlerimiz, hainlerden temizlendikçe güçleniyor. Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Ege’de Yunanistan ile problemler yaşıyoruz. Biz, komşumuz ile problemlerimizi uluslararası hukuk çerçevesinde ve iyi komşuluk ilişkileri içinde diyalogla çözmek istiyoruz. İki tarafta da huzur ve barış ortamının sağlanmasını istiyoruz. Fakat bazı Yunan siyasiler, saldırgan eylemlerden ve sözlerden vazgeçmiyor. Kendileri, mantık ve akıl dışı söylemlerle ikili ilişkileri bozmak istiyorlar. Bu kişilerin beyhude gayret içinde olduklarını ve bu tarz eylemlerle Türkiye’ye galebe çalamayacaklarını anlamaları gerekiyor.” 



“Yunanistan’ı aklıselim davranmaya davet ediyoruz” 

Akar: “Yunanistan’daki askeri ve siyasi liderleri mantığa uygun ve aklıselim şekilde davranmaya davet ediyoruz. Bazı eski Yunan asker, akademisyen ve siyasetçilerin Yunanistan’ın mantıkdışı açıklamalarını gördüğünü ve artık Türkiye’ye hak verdiklerini biliyoruz. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan birtakım faaliyetler ile bir yere varabileceklerini düşünüyorlar. Hatta Yunanistan’da özellikle son dönemlerde bazı ülkelerin kışkırtmaları ve teşvikleri ile anlaşmalar yaptıklarını ve silahlanma sevdasına girdiklerini görüyoruz. Kendileri önce tarih sonra da matematik hesabı yapmalıdırlar. Bu tür girişimlerle Türkiye’ye karşı üstünlük sağlayamayacaklarını bilmelidirler. Yunanistan’ın ciddi borç içinde olduğu açıktır. Silahlanma sevdasıyla boşa harcama yapıyorlar. Bu şekilde Yunan halkının refahına kastediliyor.” 



“Bazı ülkeler, tarihten ders almıyorlar” 

Akar: “Bazı ülkeler, tarihlerindeki kara lekeleri şanlı Türk tarihine dil uzatarak kapatmaya çalışıyorlar. Güçlerini ve boylarını aşacak rollere soyunuyorlar. Bu ülkeler, tarihten hiç ders alamamışlar. Bu ülkelerden biri olan Yunanistan ile bazı görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye ve Yunanistan arasındaki güven artırıcı ve istişari önlemleri görüşmek amacıyla görüşmeler de yaptık. Üç kez toplantı düzenledik. Dördüncü toplantı için kendilerini Türkiye’ye bekliyoruz. Fakat yine de Nautical Geo isimli araştırma gemisinin Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal etme teşebbüsüne çare olmadılar. Girit’in doğusu ve Kıbrıs’ın güney batısında bizim deniz yetki alanımız bulunuyor. Fakat söz konusu gemi, bizim sınırlarımız içinde araştırma çalışmaları yapıyor. Buna izin vermeyeceğimizi her görüşmede dile getirdik. Deniz Kuvvetlerimiz bölgede gerekeni yaparak araştırma gemisini sınırlarımız içine sokmuyor. Haklarımızı çiğnetmeme konusunda kararlıyız.” 



“Türkiye, kendi hakkını da diğerlerinin hakkını da çiğnetmez” 

Akar: “Türkiye, kimseye tehdit değildir. Yalnızca kendi haklarını korumaya çalışan bir ülkedir. Ülkemiz, kendi hakkını çiğnetmediği gibi kimsenin hakkını da çiğnetmez. Biz herkesin egemenliğine, hakkına ve sınırlarına karşı saygılıyız. Herkes, Türkiye’nin güçlü, etkin ve güvenli bir müttefik olduğunu bilmeli. Fakat bizim tüm bu tutumlarımıza karşın burnumuzun dibindeki Koyun Adası’na kadar gelip de tatbikat yapmak tahrik etmek değil midir? Bu yapılan provokasyonlarla gerilimi artıran taraf Yunanistan’dır. AB ülkeleri de dahil olmak üzere herkes bunu görmelidir. Bu konuda da zamanı geldiğinde gereken cevap verilecektir. Diğer yandan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de adada onlarca senedir devam eden Türk varlığını yok saymaktadır. Türk varlığını kabul etmeden herhangi bir çözüm üretemeyeceklerini bilmelidirler. Biz burada egemen ve bağımsız, aynı zamanda eşit haklara sahip iki devletten bahsediyoruz. Bizim görüşümüz, adada iki devlet olmasından yanadır.” 

Yorumlar (0)