Hükümlülerin ziyaret saatine ilişkin yeni düzenleme

TBMM Genel Kurulundan geçen kanuna göre, 1 saat olan hükümlülerin ziyaret süresi, 1,5 saate çıkarıldı. Ayrıca gerekek teknik altyapının yer aldığı kurumlarda hükümlüler, elektronik yollarla mektup alıp gönderebilecek.

GÜNDEM 17.06.2021, 15:04 18.06.2021, 09:23
Hükümlülerin ziyaret saatine ilişkin yeni düzenleme

TBMM Genel Kurulu’nda, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı.

“Hükümlüler elektronik mektup gönderip alabilecek”

 Cumhuriyet başsavcısı, yasalaşan kanuna göre, Cumhuriyet savcılarının soruşturmayı neticelendiren kararlarına ilişkin oluşacak farklılıkların kanuna uygunluğunun denetlenmesi ve giderilmesinde yetkili ve görevli olacak.

Yabancı hükümlülere ilişkin denetimli serbestlik uygulanarak cezalarının infazının kararlaştırılması halinde, sınır dışı edilmelerine ilişkin, İçişleri Bakanlığı tarafından bu hükümlülerin durumları değerlendirilecek. Bu şekilde, yabancı hükümlünün cezasının infazının bitmesi ya da koşullu salıverilmesi halleri açısından uygulanan tedbir, denetimli serbestlikle cezanın infazına karar verilmesi açısından da uygulanacak.

Bir hükümlünün, maddi durumu yetersizliği belgelendirildiği takdirde başka bir kuruma nakil işleminde nakil giderlerinin alınmayacağı aktarıldı.

Gerekli teknik sistemin bulunduğu kurumlarda Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek usul kapsamında hükümlüler, elektronik yollarla mektup alıp, gönderebilecek.

Hükümlünün savunması için avukatına ya da resmi makamlara telgraf, faks ve mektuplar, alıcı dışındaki kişilerin erişimini engelleyici bütün tedbirler alınarak, hükümlünün talebi doğrultusunda elektronik ortamda ya da posta yoluyla alıcısına ulaştırılabilecek.

“Hükümlülerin ziyaret saati 1 saatten 1,5 saate çıkarılacak”

Suç işlenmesinin engellenmesi, toplum ve kurum güvenliğinin sağlanması kapsamında; örgüt kurmak, üye olmak, yönetmek, terör suçları ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlardan hüküm giyen ya da tehlikeli durumda yer alan, dışarıyla iletişiminin güvenlik kapsamında riskli olabileceği düşünülen hükümlülere gelen ya da bu hükümlüler tarafından gönderilen telgraf, faks ve mektuplar fiziki olarak saklanmasının yanında dijital olarak kaydedilebilecek.

Kapalı ceza infaz kurumlarındaki bu hükümlülerin önceden bilgilendirilmek koşuluyla yapacakları görüşmeler, kurum, toplum ve kişi güvenliğinin sağlanması, kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi için kurum yönetimince dinlenebilecek ve elektronik cihazlara kaydedilebilecek.

Bu iletilere yönelik belge veya kayıtlar, kanunda belirtilen durumlar dışında hiçbir kurum veya kişiyle paylaşılamayacak, amacı dışında kullanılamayacak, herhangi bir kovuşturma veya soruşturmaya dahil edilmemiş ise en geç 1 senenin sonunda silinecek. İmha ya da silme işlemleri, Cumhuriyet savcısı tarafından denetlenecek.

1 saat olan hükümlülerin ziyaret süresi, 1,5 saate çıkarılacak. Hükümlü ve tutuklular açısından hasta ziyareti için verilen mazeret izinlerinde beklenmesi gereken asgari bir aylık süre koşulu kaldırılacak.

Yorumlar (0)