Hollanda basınından Yunanistan'a suçlama: Örtbas etmeye çalıştılar!

Yunanistan'ın geri itme faaliyetlerine ilişkin yaptığı araştırmaları haberleştiren Hollanda'dan NRC gazetesi, yayımladığı yazıda, "Yunan güçleri, geri itme faaliyetlerini örtbas etmeye çalışırken yakalandı. OLAF tarafından hazırlanan ve söz konusu örtbas olayını aktaran raporun, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırmasını istemediler. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, bu amaçla Türkiye aleyhine açıklamalar yaparak dikkatleri dağıtmaya çalıştı." ifadelerine yer verdi. İşte detaylar...

GÜNDEM 21.10.2022, 19:20 23.10.2022, 08:05 Hakan Öksüz
Hollanda basınından Yunanistan'a suçlama: Örtbas etmeye çalıştılar!

Yunan güçlerinin Ege Denizi'ndeki göçmenleri itmesi, dünya kamuoyunda tepkilere yol açtı. Hollanda basını, Yunanistan'ın göçmenleri Türk kara sularına geri itmesi hakkındaki Frontex raporunun gündemden düşürülmeye çalışıldığını bildirdi. NRC gazetesi, söz konusu geri itme faaliyetlerini örtbas etmeye çalışan Yunanistan'ın, Türkiye aleyhine açıklamalar yaparak uluslararası kamuoyunun dikkatini dağıtmayı amaçladığı aktarıldı.

"Raporun konuşulmaması için dikkatleri dağıtmaya çalıştılar"

Hollanda gazetesinin haberinde, "AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) tarafından hazırlanan raporda, Yunan sahil güvenlik güçlerinin geri itme faaliyetlerine ilişkin ayrıntılar yer alıyor. Raporda, Yunan yetkililerin bu geri itme faaliyetlerini örtbas etmeye çalıştığına dair kanıtlara yer verildi. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, bunun uluslararası kamuoyunda konuluşmasını engellemek için dikkatleri başka yöne çekmeye çalıştı. Mitarakis tarafından Türkiye aleyhine yapılan Twitter paylaşımlarının amacı buydu." ifadelerine yer verdi.

"Yunan hükümeti, gazetelere ve STK'lara baskı yapıyor"

Yunanistan'ın göçmenleri itme faaliyetlerine göz yuman Frontex'in de söz konusu insan hakkı ihlâllerinden sorumlu olduğu belirtildi. Yunanistan'ın faaliyetlerini eleştiren bazı basın organlarının "çalışma izinlerinin iptal edilmesi" tehdidiyle karşı karşıya kaldığı bildirilen haberde, "Yunanistan'daki sivil toplum kuruluşlarına bu yönde baskılar yapılıyor. Göçmen politikasına ilişkin Yunan hükümetini desteklemeleri ve Türkiye aleyhinde açıklamalar yapmaları isteniyor." denildi.

Hope Barker'dan Yunanistan'a tepki

Yunan sahil güvenlik güçleri tarafından geri itilen ve Meriç Nehri'ndeki bir adacıkta kalan beş yaşındaki Suriyeli kız çocuğu, akrep sokması nedeniyle yaşamını yitirmişti. İlk etapta Türkiye'yi suçlayan Yunan yetkililer, daha sonra sorumluluğu kabul etmişti. 

Sınır Şiddeti İzleme Ağı (BVMN) kuruluşunun yetkili olan Hope Barker, söz konusu olaya dair açıklamasında, "Bölgeyi termal kameralarla izleyerek göçmenlerin geçişlerini engelliyorlar. Aç ve susuz kalan göçmenleri ise her nasıl oluyorsa göremediklerini söylüyorlar." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)