Hobi olarak drone uçuranlar izinde kolaylık bekliyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizde 522 bin kayıtlı İHA pilotu bulunuyor. Hobi amaçlı drone uçurucuları eskisi gibi izinlerin kolay bir şekilde alınamadığını ifade ederek izinlerin alınabilmesinin kolaylaşmasını istiyor.

GÜNDEM 08.07.2021, 11:38 09.07.2021, 09:13
Hobi olarak drone uçuranlar izinde kolaylık bekliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 2021 senesi Haziran ayı verilerine göre ülkemizde kayıtlı 50 bin 170 İHA ve 522 bin kayıtlı İHA pilotu var.

Vatandaşlar hobi olarak drone uçuruyorlarsa uçuş iznine dair hızlı bir çözüm bulmak istediklerini ve online sistemin yenilenmesini beklediklerini söylüyor. Türkiye'de sınır güvenliğinde, sinema sektöründe, gübreleme ve tarımsal ilaç başta olmak üzere birçok alanda droneların kullanımı gitgide artıyor. Ağırlıklarına göre ülkemizde 4 kategoriye ayrılan cihazlardan İHA-0 kategorisinde 48 bin 151, İHA-2 ve İHA-3'te 127 ve İHA-1 kategorisinde bin 892 İHA yer alıyor. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre en fazla pilot İstanbul'da 6 bin 480 kişiyle yer alıyor. İstanbul'u Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli izliyor.

500 gramın altındaki dronelar için kayıt gerekmiyor

SHGM İHA talimatında 500 gramın altında İHA'lar için ehliyet ve kayıt zorunluluğu yer almıyor. Fakat bu cihazlar ile gerçekleştirilecek olan ticari uçuşlardan 10 gün önce Genel Müdürlüğü İnsansız Hava Aracı Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapmak gerekli. 500 gramın altındaki İHA'lar ile amatör ve sportif amaçlı olarak gerçekleştirilecek olan uçuşlar için yeşil alanların kullanılmasının gerekli olduğu talimatnamede bulunuyor. Hazırlanmakta olan yeni çalışmalar için bu limitin 250 gram olarak belirlenmesi düşünülüyor.

"Sivil havacılıktan izin olmak oldukça zor"

32 sene boyunca hobi olarak model uçak ve 10 senedir ise drone uçuran Mimar Murat Turna, "Hobi amacıyla drone kullanan kişilerin işlerinin kötüye gittiğini düşünüyorum. Drone kullananlar aslında hobi olarak ülkemizi tanıtmaya katkıları oluyor. Hobi olarak drone uçuran kişilerin artık bunu yapma şansları kalmadı. İzinler gerçekten oldukça zor alınıyor çünkü. Önerim telefondan hızlıca aplikasyonla izin alınabilmesidir. Hobiciler de en azından nerelerde uçurabilecekleri konusuna hakim olurlarsa üretkenliğin daha da artış göstereceğini düşünüyorum. Hobi amacıyla yapmış olduğumuz çekimler ülkemizin önde gelen platformlarında paylaşılıyor. SHGM'den izin almak zor diyebiliriz. İnsanlarımız üretken olması bizim faydamıza olacaktır. Onların önünü açmalıyız." şeklinde konuştu.

"Drone kullanımı zirai alanlarda popülerleşti"

Farklı iş kollarında daha da yaygın bir şekilde İHA'ların kullanımının artacağını söyleyen DroneTürk İHA Okulu'nun kurucusu Mustafa Kaçan, "Drone'un bilinen alanlarının dışında daha da spesifik görevleri bulunuyor. Mesela toprağın altında bulunan materyalin ayrıştırılmasından enerji hatlarının bakım kontrolü, bitki türlerinin sayımı, baz istasyonları kontörlü gibi 145 farklı meslek sayılabilir. Fotoğrafçıların ve hobi amaçlı kullanımın yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemiz bir tarım ülkesi olduğunda İHA'lardan istifade etmek durumundayız. 6 saat uçuş yapan İHA-2 kategorisindeki cihazların daha da farklı alanlardaki kullanımını yakında göreceğiz." dedi.

"Ülkemizin gönüllü olarak tanıtımını yapıyoruz"

Abdulkadir Payyu 6 senedir hobi amaçlı drone uçurduğunu ifade ederek, "Drone ile uçuş gerçekleştirirken ülkemizde izine ilişkin sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Eskiden izin alırken sıkıntı yaşamıyorduk fakat son zamanlarda online sisteme geçilmesiyle çeşitli sorunlarla karşı karşıya geldik. İzin almak neredeyse imkansız duruma geldi. Bu da hobi olarak uğraşan bizleri üzüyor. Gönüllü olarak ülkemizin tanıtımını yapıyoruz biz. Sivil havacılıktan beklentimiz uçuş izinlerine dair kolaylık yapmalarıdır." ifadelerini kullandı.

500 gramın üstünün sisteme kayıt olması şart

Türkiye'de 500 gramın üzerindeki droneları uçurmak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kayıtlı olmak gerekli. Hobi kullanıcıları için eğitim zorunluluğu yer almıyor fakat ticari uçuş yapılacaksa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce yetkilendirilmiş olan eğitim kuruluşlarınca tanımlı eğitimlerin alınması şartı var. Sağlık raporu ve eğitim sertifikasıyla birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü internet sitesinden online şekilde ticari pilot kaydı gerçekleştirilebiliyor. 2020 senesi Ocak ayından 2021 senesi Hazina ayına dek ise toplamda 81 işletme ve şahsa idari para cezası kesildi.

Yorumlar (0)