'Hızlandırılmış tren' kazası için hak ihlali kararı

AYM, 37 kişinin yaşamını yitirdiği 'hızlandırılmış tren' kazası davası sebebiyle hak ihlali kararı verdi. 3 yıl önce zamanaşımı sebebiyle düşen dava için başvuru yapanlara 90 bin TL tazminat ödenecek.

GÜNDEM 06.10.2022, 14:51 06.10.2022, 16:56
'Hızlandırılmış tren' kazası için hak ihlali kararı

Haydarpaşa-Ankara seferini gerçekleştiren yolcu treninin 2004'te Sakarya'nın Pamukova ilçesinde raydan çıkması neticesinde 38 kişi hayatını kaybetti, 80'den fazla kişi yaralandı. Anayasa Mahkemesi (AYM), Sakarya'nın Pamukova ilçesinde 2004'te meydana gelen tren kazasına yönelik bireysel başvuruda, yaşam hakkının maddi ve usul açısından ihlal edildiğine ve başvuruculara 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi kararını verdi

Kazadan sonra trenin birinci ve ikinci makinisti ile tren şefi ile ilgili açılan davada önce mahkumiyete karar verildi. Yargıtay'ın verdiği iki kez bozma kararının ardından ise 2019'da zamanaşımı sebebiyle dava düştü. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları yetkilileri ile ilgili başlatılan soruşturmaya izin verilmedi.

Bu şekilde 15 yıldan fazla süren yargılama sürecinden sonra kazada yaşamını yitirenlerden bir kişinin yakınları, yaşam hakkının ihlal edildiğini iddia ederek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı

90 bin lira tazminat

Başvuruya bakan Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 17'nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul ve maddi boyutu yönünden ihlal edildiğine, başvuruculara 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Adalet Bakanlığı'na gönderilecek

Ayrıca Yüksek Mahkeme, bilgi amaçlı olarak karar örneklerinin yargılamayı yapan yerel mahkeme ve Adalet Bakanlığına gönderilmesine hükmetti.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararında şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa Mahkemesi somut başvuruya mevzu olan tren kazasında yetkili makamların demir yolu taşımacılığı gibi tehlikeli bir faaliyet sebebiyle fiziksel ve yaşam bütünlüğe karşı oluşan riskleri bertaraf etmek için kendilerine düşen pozitif yükümlülük çerçevesinde gerekli ve yeterli önlemleri aldıklarının söylenemeyeceği hükmedilmiştir. Açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edildiği anlaşılmıştır."

AYM, yaşam hakkının usul boyutunun da ihlal edildiğine hükmetti.

Yorumlar (0)