Hiranur Vakfı'ndaki ruhsatsız yapılar İBB ekiplerince yıkılıyor

İstanbul Sancaktepe'de Hiranur Vakfı'nın ruhsatsız olduğu tespit edilen bölümleri İBB ekiplerince yıkılmaya başlandı.

GÜNDEM 30.03.2023, 16:18 31.03.2023, 11:40
Hiranur Vakfı'ndaki ruhsatsız yapılar İBB ekiplerince yıkılıyor

Vakıfta imara aykırı olduğu belirlenen yapıların İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlenmesine karşı açılan yürütmenin iptaline ilişkin davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nce 15 Mart tarihinde red gelmesi üzerine İBB ekipleri tarafından bugün yıkım işlemlerine başlandı.

Söz konusu bölümlerde yer alan eşyalar çıkartıldı, doğal gaz bağlantısı kesildi ve ardından yıkıma başlandı. Yıkımın başladığı esnada belediye ekipleri ve vakıf görevlileri arasında tartışmalar meydana geldi.

Hiranur Vakfı Genel Başkan Yardımcısı avukat Bulut Müslüm Gezer, basın mensuplarına yapmış olduğu paylaşımda, projeye ve imara aykırı olduğu ifade edilen yapının bölge halkının namaz kılması, toplantı, taziye ve sohbet amacıyla üstü kapatılan bir alan olduğu iddia edildi.

İBB'nin siyasi kazanım elde etme çabasıyla yetkisi olmayan bir işlem yaptığını, Sancaktepe Belediyesi'nce 16 Kasım 2022 tarihinde mühürleme işlemi gerçekleştirildiğini söyleyen Gezer, İBB'nin imara aykırı olan bu uygulamanın giderilmesi için Sancaktepe Belediyesi'ne 3 aylık bir süre vermesi gerektiğini fakat bu sürenin dolması beklenmeden İBB'nin 8 Aralık 2022 tarihinde mühürleme gerçekleştirdiğini kaydetti.

İBB, vakfımız üzerinden siyasi kazanım elde etmeye çabalıyor

Avukat Gezer, İBB'nin mühürlenen alanı bir kez daha mühürlediğini iddia ederek, şunları söyledi:

"İBB, vakfımız üzerinden siyasi bir kazanım elde etme çabasındadır. Bundan dolayı kanuna açık bir şekilde aykırı olarak hareket etmektedir. Tutulmuş olan tutanakta 4 bin 499 metrekarenin imara aykırı olduğu belirtilmiştir. Fakat bu husus doğru değildir. İmara aykırı bir alan olmamakla beraber aynı konuda ve aynı taşınmaza ilişkin 16 Kasım 2022'de Sancaktepe Belediyesi'nce tutulan tutanakta alanın 2 bin 479 metrekare olduğu belirlenmiştir. İBB'nin yaptığı bu işlemler, siyasi bir rant telaşı ile gerçekleştirilmektedir. Nitekim ortada süren bir yapı imalatı söz konusu da değildir. Yapımı bitirilmiş, imar kanununa bir aykırılık teşkil etmeyen ve imar kanunu dahilinde de yapı niteliği bulunmayan bir alan için bütünüyle sosyal medya baskısı ile işlem tesis edilmiştir. Süren inşaat çalışması veya yapım söz konusu olmadığından tutulan tutanak da buna dair yıkım da hukuka aykırılık teşkil etmektedir."

Avukat Gezer, bu işlemlere ilişkin İstanbul İdare Mahkemesi'nde de davaları olduğunu sözlerine dahil etti.

Hiranur Vakfı Mütevelli Başkan Yardımcısı Selahattin Cebeci'yse belediye gelmeden kendilerinin yıkımı başlattığını söyledi.

Cebeci, "Hukuk neyse arkadaşlar buyursun ve yapsınlar. Bizler hukuktan yanayız." dedi.

İBB yetkilisi Gürkan Akgün ise yıkımın, kaçak yapılaşmanın tespiti ve imar izni olmayan yapıların ruhsata uygun hale getirilmesi üzerine ilçe belediyesine tekraren gönderilen yazının ardından bir işlem yapılmaması ve önce kaçak yapının mühürlenmesi, sonra idari para cezası ve en son olarak ise düzeltme yapılmadığından yıkım kararı alındığını kaydetti.

Yorumlar (0)