HES kodu nedir? Hayat Eve Sığar kodu nasıl alınır?

Şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte şehir değiştirilen toplu taşıma araçlarındaki seyahatler için HES kodu alınması zorunlu hale getirildi. Peki HES kodu nedir, HES kodu nereden alınır? İşte yanıtları...

GÜNDEM 15.06.2020, 02:13 15.06.2020, 02:26
HES kodu nedir? Hayat Eve Sığar kodu nasıl alınır?

Koronavirüs sebebiyle alınan önlemler dahilinde uzun bir zamandır büyükşehirleri ve Zonguldak ilini kapsayan seyahat yasağı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kararlar neticesinde tamamen kaldırılmıştı. Şehirler arası seyahat edeceklerin uzun bir zamandır beklediği bu kararın ardından vatandaşlar yasağın kalkmasıyla nasıl seyahat edilebileceğini aramaya başladılar.

Şehirler arası seyahat edebilmek için HES kodu almak gerekiyor. Peki HES kodu nedir, HES kodu nereden alınır, HES kodu nasıl alınır? İşte HES kodu ile ilgili tüm detaylar…

1 Haziran tarihinde normalleşme sürecinin devreye girmesiyle birlikte yapılan değerlendirmeler neticesinde seyahat yasağı tamamen kaldırıldı. Artık vatandaşlar uçak, otobüs ve trenle seyahat edecekleri zaman biletleme işlemini yapabilmek için HES kodunu almaları gerekiyor.

hayat eve sığar android

hayat eve sığar ios

HES kodu nasıl alınır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada salgına ilişkin alınan tedbirlerin normalleşme sürecinde de aksatılmaması ve önlemlerin aynı şekilde uygulanması gerektiği konusunda vatandaşları uyararak, şehirler arası seyahat yasağının kalkmış olmasına rağmen eğer salgınla bulaşan bir hastalık ile mücadele ediyorsak, sosyal hayata dahil olurken tüm tedbirlerin açık bir şekilde uygulanması gerektiğini kaydetmişti.

İşte HES kodu da Bakan Koca tarafından bu amaçla açıklandı. Mobil uygulama üzerinden alınan bir kod ile artık vatandaşlar istediği şehirlere tren, otobüs ve uçak ile seyahat edebilecek.

Yapılan seyahatlerde sağlık durumlarına ilişkin kontrol alınan kod ile ilgili seyahat firması tarafından sağlanıp buna ilişkin tedbirler alınacak. Eğer sonradan bir yolcuya virüs bulaşma riski tespit edilirse yolculuk sırasında bu kişilerin yakın takibini yapmak yine seyahat firmasının sorumluluğunda olacak.

HES kodu kişiye özel olacak. Hes yani Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden İOS ve Android cihazlar üzerinden HES kodunu vatandaşlar alabilecek.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi sabit olmayan HES kodu her yeni alımda farklı bir numara şeklinde oluşacak ve kod ile hiç kimse kişisel bir bilgiyi bir başkasına paylaşmak durumunda kalmayacak.

Özel araçlarla seyahat ederken HES kodu alınacak mı?

Kişiler eğer özel araçlarıyla seyahat ediyorlarsa HES kodunu almalarına gerek yok. Fakat otobüs, uçak veya tren ile seyahat ediyorlarsa HES kodunu almaları gerekiyor.

SMS ile HES kodu nasıl alınır?

HES kodu yalnızca uygulamalar üzerinden alınmıyor. Vatandaşlar HES kodunu SMS olarak da alabilecekler. SMS ile HES kodu almak için HES yazıp boşluk bırakıp, sırayla, T.C. kimlik numarası, T.C kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün bazında) yazılıp 2023’e SMS olarak atılacak. Eğer paylaşım süresi belirtilmezse kodun süresi 1 yıl olarak otomatik olarak sınırlanacak.

Örnek kısa mesaj şu şekilde: HES 1234567890 1234 15

Yorumlar (2)
Gürol Daldaban 4 yıl önce
Aynı telefondan 2 kişinin HES kodu alınırmı
HACI BAYRAM KARAKUŞ 3 yıl önce