“Help Turkey” etiketli paylaşımlara soruşturma açıldı 

Ülke genelinde çıkan yangınlar için yurt dışından yardım talebinin başlatılmasına vesile olan “help Turkey” etiketi ile sosyal medyada yapılan paylaşımlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. 

GÜNDEM 05.08.2021, 09:28 06.08.2021, 09:21
“Help Turkey” etiketli paylaşımlara soruşturma açıldı 

Son 10 günde Türkiye genelinde yaklaşık 30 şehirde 100’den fazla yangın çıkmıştı. Bu yangınların pek çoğu söndürülse de şu anda bazı şehirlerde aktif olan yangınlar bulunuyor. Bunların söndürülmesi için Türk kaynaklarının yetersiz kaldığını düşünen kişiler, henüz 3 gün öncesinde sosyal medyadan bir kampanya başlatarak yabancı ülkelerden araç ve insan gücü istemişlerdi. “Help Turkey” ve “Global Call” etiketleri ile yapılan yardım çağrıları karşısında bazı ülkeler harekete geçerek personel ve söndürme helikopteri ile uçağını göndermişti. 

Etiketin bir manipülasyon aracı olduğu ortaya çıkmıştı 

İngiliz dijital analiz uzmanı Mark Owen Jones, sosyal medyada bu etiketle paylaşım yapanların yeni açılan hesaplar olduğunu, paylaşımları yaptıktan sonra da ya hesabın ismini değiştirdiklerini ya da hesabı tamamen sildiklerini belirterek bu paylaşımın fake (sahte) hesaplardan yapıldığını ve artık manipülasyona dönüştüğünü aktarmıştı. Manipülasyon ülkeleri olarak ise körfez ülkelerini işaret etmişti.  



“Help Turkey mumu yatsıya kadar bile yanmadı” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün katıldığı bir canlı yayında “help Turkey” etiketi ile paylaşım yapanlar için, “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar ama bu yatsıya kadar bile yanmadı.” şeklinde açıklama yapmıştı. 

Soruşturma açılmaya başlandı 

Bu sabah Ankara’dan gelen bir habere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “help Turkey” ve “global call” etiketleri ile sosyal medyada yapılan paylaşımlar için soruşturma başlattı. 

Yorumlar (0)