Helal Akreditasyon Kurumu faaliyetleri başladı!

Yayımlanan son Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) kurulması ilan edildi. HAK gerek yurt içi gerek yurt dışında helal uygunluk değerlendirmelerinde akreditasyon otoritesi olacak. HAK sertifikasyon başvurularını yurt içinde ve yurt dışında almaya başladı.

GÜNDEM 13.12.2019, 10:06 13.12.2019, 11:10
Helal Akreditasyon Kurumu faaliyetleri başladı!

İslâm ülkelerinin gıda ürünleri harcamaları 1,17 trilyon dolar civarında bir rakama denk geliyor. Bu rakamın yalnızca yüzde 35’lik kısmı olan 415 milyar dolarlık kısmı ise helal belgesine sahip. Tüketimde helale konu olan gıda, tekstil, eczacılık, kozmetik gibi ürünler de hesaba katıldığında bu rakam 1,9 trilyon doları bulurken, toplam helal ekonomisi küresel çapta 3,9 trilyon doları bulmuş durumda.

HAK Türkiye'yi temsil edecek!

Ticaret Bakanlığı nezdindeki Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), Türkiye’nin helal akreditasyon hizmetini sunacak tek kuruluşu olacak. HAK, beynelmilel ve yerel akreditasyon birlik ve örgütleri kapsamında Türkiye’nin temsilci koltuğuna oturacak.

Rusya ve Almanya’dan ciddi başvurular var

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, yurt içi ve yurt dışından akreditasyon başvurularının toplanmaya başlandığını duyurdu. Soylu, HAK’a ilk başvurunun TSE’den geldiğini, Rusya ve Almanya gibi ülkelerden ciddi başvurular almaya başladıklarını da söyledi. Soylu, Uluslararası Standartlar Teşkilatı ve İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) gibi kuruluşlara ilişkin standartların da belirlendiğini aktardı.

7 ay süreli eğitim

Soylu, HAK’ın Güçlü bir personel altyapısına sahip olunduğunu ve akreditasyon hizmeti verecek yeni personellerin de çok iyi bir eğitimden geçmiş olması gerektiğini belirtti. HAK personelinin akreditasyon yapabilmesi için 7 ay süren bir eğitimden geçtiğini ifade etti. Soylu ayrıca yönetim kurulunun Nisan ayından bu yana çalışıldığını ve gerekli evrakları tamamlayıp hazır hale gelindiğini ifade etti.

HAK ve SMIIC standartları kullanılıyor

Helal konusunda tek kurum olunmasının sebebinin tüketici zihninde oluşan “güvenirlik” algısı olduğunu söyleyen Soylu, HAK ve SMIIC standartlarının kullanıldığını söyledi.
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu akreditasyon vermeye başladığı zaman hangi kuruluşların akredite olduğunu internet sitesinden yayımlanacağını bildirdi. Soylu, TSE’nin akreditesinin tamamlanmak üzere olduğunu, TSE’yi de pek çok kuruluşun takip edeceğini söyledi.

Yorumlar (1)
Lucifer 4 yıl önce
Hell yeah!