HDP'ye kapatma davasında yeni gelişme

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde yeniden açılan davada ilk inceleme için bir raportör görevlendirilirken, ilk incelemeye ilişkin raporun 15 gün içinde AYM heyetine sunulması bekleniyor.

GÜNDEM 08.06.2021, 14:12
HDP'ye kapatma davasında yeni gelişme

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Halkların Demokratik Partisi'nin kapatılması istemiyle Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından tekrar açılan davaya ilişkin raportör görevlendirdi.

İddianame AYM’ye gönderildi

Eksikliklerin tamamlanması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nin iade ettiği HDP'nin kapatılması istemli hazırlanan iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden hazırlanarak AYM'ye dün gönderildi.

Belirtilenlere göre, HDP’nin kapatılma davasında, iddianamenin incelenmesi aşamasına geçildi ve bu çerçevede bir raportör görevlendirildi. Daha önce iade edilen ilk iddianameyi incelemek için görevlendirilen raportörün yeniden görevlendirildiği belirtildi.

İlk incelemeye yönelik raporunu bitirmesi beklenen raportörün, bu raporu AYM heyetine sunması gerekiyor. Bu sürecinden ardından heyet, davaya yönelik ilk incelemesini gerçekleştirecek ve iddianamenin kabul edilip edilmediğine ilişkin kararını verecek. Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre bu süre, iddianamenin gönderilmesinden sonra 15 günü geçemeyecek.

Tedbir talebi de ayrıca görüşülecek

Anayasa Mahkemesi (AYM) heyeti, Başsavcılığın, "partinin hazine yardımına ilişkin banka hesabına bloke konulması" konulu tedbir talebini ilk inceleme esnasında ele alabileceği gibi ardından da karara bağlayabilecek.

İddianame kabul edilirse ne olacak?

İddianame kabul edilmesi durumunda, ön savunma için HDP heyetine gönderilecek., Yüksek Mahkemenin verdiği süre içinde HDP’nin ön savunmasını vermesi gerekiyor. Fakat, bu sürenin uzatılması için parti ayrıca başvuru yapabilecek. AYM, partinin bu ek süre talebini karara bağlayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, partinin ön savunmasının ardından esas hakkındaki görüşünü belirtecek.

Şahin’in bu görüşü de HDP'ye gönderilecek. Ardından belirlenecek sürede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri ise sözlü savunma yapacak.

Söz konusu sürecin ardından davaya yönelik belge ve bilgileri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlamaya başlayacak. Bunlar sürerken, hem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hem de davalı HDP ek delil ya da yazılı olarak ek savunma verebilecek.

AYM üyelerine raporun dağıtılmasından sonra Başkan Zühtü Arslan, toplantı için bir tarih belirleyecek, üyeler bu belirlenen tarihte ya da günde toplanarak kapatma istemini esastan görüşecek.

15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek

HDP’ye ilişkin kapatma davasını 15 üyeden oluşan AYM heyeti kararlaştıracak. Anayasa'nın 69. maddesindeki hallerden ötürü HDP’nin kapatılmasına ya da dava konusu fiillerin ağırlığına bakıloarak kısmen ya da tamamen devlet yardımından yoksun bırakılmasına, toplantıdaki üyelerin 3'te 2’sinin oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla söz konusu davada karar verilebilecek.

Parti kapatma davasına ilişkin verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile davalı siyasi partiye tebliğ edilecek ve daha sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak.

AYM'nin, siyasi yasak talep edilen partililerin eylem ve beyanlarıyla partinin kapatılmasına sebep olduğunu tespit etmesi durumunda bu kişiler, Resmi Gazete'de kesin kararın gerekçeli olarak yayımlanmasından sonra 5 yıl süreyle başka bir partinin kurucusu, yöneticisi, üyesi ve deneticisi olamayacak.

İddianame daha önce iade edilmişti

31 Mart’ta AYM Genel Kurulu tarafından ade edilmesine karar verilen ilk iddianamede, "devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerde bulundukları iddia edilen kişilerin eylemlerinin tespit edilmesi açısından eksiklikler bulunduğu" açıklaması yapılmıştı. AYM Genel Kurulu ayrıca, "Haklarında siyasi yasak talep edilen şahısların Anayasa'nın 69. maddesi çerçevesinde olduğu ileri sürülen fiillerine açıkça iddianamede yer verilmeksizin, haklarında devam eden kovuşturma ve soruşturmalara atıfta bulunulması, söz konusu bu eylemlerin Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilmesini imkansız kılmaktadır." ifadesine yer vermişti.

Yüksek Mahkemenin oy birliğiyle verdiği bu iadeye ilişkin karardaki eksikleri tamamlayan Başsavcılık, daha önceki iddianamede 600'ün üzerinde HDP'li hakkında siyasi yasak isterken yeni iddianamede ise bu sayı 500'e indi.

Yorumlar (0)