HDP'ye kapatma davasına ilişkin ilk inceleme tarihi belli oldu

Halkların Demokratik Partisi’nin kapatılması davasına ilişkin iddianamenin, kabul edilip edilmeyeceği kararı yarın AYM Genel Kurulu tarafından verilecek

GÜNDEM 30.03.2021, 10:19 30.03.2021, 13:53
HDP'ye kapatma davasına ilişkin ilk inceleme tarihi belli oldu

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP’nin kapatılmasına ilişkin hazırlanan iddianame ile ilgili ilk incelemesini yarın gerçekleştirecek.

Rapor mahkeme heyetine sunuldu

HDP’nin kapatılması davasında görevli raportör, davaya ilişkin ilk raporunu ve incelemesini tamamladı ve Anayasa Mahkemesine iletti. Yarın söz konusu davaya ilişkin ilk incelemesini yapacak olan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu üyeleri, bu hazırlanan iddianamenin kabul edilip edilmediğine ilişkin kararını verecek.

İddianame detayları

Geçtiğimiz günlerde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’ye kapatma davası kapsamında hazırlanan iddianame, Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmişti. Söz konusu iddianamede, HDP’nin kapatılmasının hukuksal anlamda bir zorunluluk olduğu belirtilerek partinin hazine yardımından yoksun bırakılması ve tamamen kapatılması isteniyor.

Dava süreci

Hazırlanan iddianame, AYM tarafından kabul edilirse HDP, bu karar ilişkin ön savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne gönderecek. Ön savunmadan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ise esas hakkındaki değerlendirmelerini sunacak. Bu değerlendirmeler daha sonra HDP’ye gönderilecek. Ardından Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenecek süreçte sözlü bir açıklama, HDP üyeleri de sözlü bir savunma yapacak.

Oy çokluğuyla karar alınabilecek

HDP hakkında açılan kapatma davası, Anayasa Mahkemesi’nin 15 kişilik heyeti tarafından karar bağlanacak. Partinin, devlet yardımından yoksun bırakılması veya tamamen kapatılmasına ilişkin toplantıya katılan heyet üyelerinin 3’te 2 olmak üzere oy çokluğuyla, 15 üyenin 10’unun oylarıyla karar verilebilecek. Söz konusu dava hakkındaki karar, siyasi partiye ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na iletilecek, ardından Resmî Gazete’den duyurulacak.

Anayasa Mahkemesi tarafından siyasi yasak verilmesi istenen parti üyelerinin, partinin kapatılmasına sebep oldukları tespit edilmesi durumunda söz konusu kişiler, 5 yıl süreyle başka bir parti üyesi veya yöneticis olamayacak.

Yorumlar (0)