HDP-Kılıçdaroğlu görüşmesi bitti: CHP liderinden ilk açıklama

Millet İttifakı'nın adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile TBMM'de görüşme sağladı. Toplantının ardından 3 liderden açıklama geldi.

GÜNDEM 20.03.2023, 12:25 20.03.2023, 16:22
HDP-Kılıçdaroğlu görüşmesi bitti: CHP liderinden ilk açıklama

Türkiye, 14 Mayıs seçimlerine hazırlık yapmaya devam ediyor. Seçime kısa bir süre kala hem kulislerde hareketlilik hem de görüşme trafiği hızlandı. Millet İttifakı tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak çıkarılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak içerisinde bulunmayan diğer partilerle temaslarını gerçekleştiriyor.

Ziyaret ertelenmişti

HDP ile görüşme tarihi netleşen Kılıçdaroğlu, ziyaretini bugün gerçekleştirdi. Açıklanan tarih HDP tarafından daha sonraya ertelenirken görüşmeye dair detaylar netlik kazandı. HDP tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile saat 12.00’de görüşme sağlayacağı duyurulmuştu.

Kapıda karşılandı

Birçok kişinin yakından takip ettiği görüşme başladı. Kurmayları ile beraber HDP'li Genel Başkanların TBMM’deki makamına giden Kılıçdaroğlu’nu kapıda Buldan ve Sancar karşıladı. Basına görüntü veren 3 lider daha sonra görüşmeye geçti.

“Parti kapatmak doğru değil”

Meclis'te düzenlenen zirvenin sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, "Tarafsız ve bağımsız yargı kesinlikle olmalı. Hukuk devleti denilen sistem kesinlikle olmalı. Gelir dağılımı, sosyal devlet dengesizliğinin ortadan kaldırılması gerek. Temel hak ve hürriyetlere sahip çıkılması gibi konular ortak istek şeklinde dile getirildi” dedi.

Parti kapatılması konusuna değinen Kılıçdaroğlu, “Parti kapatılması denilen şey oldukça geçmişte kaldı. 21. yüzyıldayız. Şu dönemde nasıl parti kapabiliyoruz? Parti kapatmak kesinlikle doğru bir yargı değil. Şiddet olaylarında kesinlikle bir çözüm sağlanması gerek. Kadına şiddet konusunda toplumun duyarlılığı bulunuyor. Siyaset kurumu tarafından da bunun hissedilmesi gerek. Bu hususta çok net ve açık bir şekilde tavır alınmalı. Kadınların hayatımızda en önemli role sahip kişilerdir. Bunun kabul edilmesi gerek” şeklinde konuştu.

“İnsanları birbirine düşürüyorsunuz”

Herkesi kucaklayan bir başlangıç yapılacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Beraber gülmek, neşelenmek dururken neden kavga ediyoruz? Cumhurbaşkanlığı görevinde ülkede yaşanan kavgayı sonlandıracağım. İnsan insandır. Ben bu kavgayı sonlandıracağım. TRT'nin TRT Kürdi ismiyle yayın yapan bir kanalı bulunuyor. Nasıl oluyor da TBMM'de bu dil için ‘bilinmeyen bir dil’ şeklinde ifadede bulunuyorsunuz. Uzunca bir süredir konuşulan bir dili nasıl böyle anlatıyorsunuz? Devletin hiçbir alanına çifte standart yapılması yakışmaz. Resmi dilimiz Türkçe bunu herkes biliyor. Sizler bir insanları birbirine düşürüyorsunuz. Bu Türkiye'ye karşı emperyal devletlerin oynadığı bir oyundur. Bizler bu durumdan ülkemizi çıkaracağız. Herkesi kucaklayan demokratik ve ahlaklı bir başlangıçta bulunacağız” dedi.

“Kürt sorununa TBMM’de çözüm arayışındayız”

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının sonrasında açıklamada bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan şu ifadelerde bulundu: "Bir saat kadar çoğu konuda görüşme sağladık. Yaşana en temel sıkıntıları ele aldık. Kürt sorununun hakkında TBMM çatısı içerisinde çözüm arayışında olduğumuzu anlattık. O nedenle sayın başkanı TBMM'de misafir etmek istedik."

“Kurullarımızla görüşeceğiz”

Buldan'ın sonrasında söze giren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Türkiye oldukça büyük bir kriz zamanından geçiyor. Türkiye, yeni başlangıç yapmalı. Özgürlük, adalet, insan hakları ve demokrasi noktasında bir sistem oluşturmakla yeni başlangıcı yapabiliriz. Türkiye'nin tüm sıkıntılarını TBMM’de çözebiliriz. TBMM'de yapılacak geniş bir toplumsal görüşmeyle çözülmelidir. Biz bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeyi kurullarımıza aktaracağız. Bir iki gün içerisinde kamuoyuna daha detaylı bir açıklama gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)