Hayvanları sokağa atanlara 10 bin lira ceza!

Hayvanseverler tarafından uzun süredir merakla beklenen hayvan hakları yasa teklifinde sona gelindi. Teklifin altyapısını meydana getirecek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun raporu tamamlandı. Söz konusu raporda, yasa teklifinde bulunması talep edilen öneriler arasında "dostunu" sokağa atana 10 lira ceza, kötü muameleye 2 yıl hapis cezası gibi maddeler yer alıyor.

GÜNDEM 19.11.2019, 09:19
Hayvanları sokağa atanlara 10 bin lira ceza!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un ocak ayında Meclis'e geleceğini duyurduğu hayvan hakları yasa teklifinin altyapısını meydana getirecek TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun raporu tamamlandı.

Birçok sivil toplum kuruluşu ve uzmanların dinlenmesi neticesinde hazırlanan rapor, hükümet tarafından hazırlanacak olan yasa teklifinin temelini oluşturacak. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, rapor üzerinden yapacağı çok yönlü çalışmanın ardından teklifi hazırlayacak.  

Raporda, yasa teklifinde bulunması talep edilen öneriler arasında "dostunu" sokağa atana 10 lira ceza, kötü muameleye 2 yıl hapis cezası gibi maddeler bulunuyor.

İşte o değişiklik yapılacak konular:

Apartmanlarda görülen keyfi kısıtlamalar

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak bir revizyonla, apartman yönetimleri tarafından hayvanlara ilişkin getirilen keyfi kısıtlamaların ve yasakların önüne geçilecek. Apartman yönetimleri tarafından "kedi-köpek besleyemezsin" yasağı getirilemeyecek.

Havyana eziyet etme

Bir hayvan neslini yok etme, hayvanı öldürme, hayvana acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve hayvan dövüştürme de artık suç niteliği taşıyacak.

Belediyeler bütçe ayıracak

Belediyeler, bütçelerinin belirli bir oranını hayvanların korunması ve bakımı için ayırmak zorunda olacak.

Hayvan dövüştürme

Hayvanları dövüştürenlerin, oynatanların ve internet üzerinden bunları yapanların fiilleri de katalog suçlar kapsamında olacak. 

Sahipli-sahipsiz ayrımı

Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son verilecek. 

Refah kriterleri ortaya koyma

Hayvanların bakıldığı ortamların asgari standartlarının ortaya konulması ve "istifçilik" olarak tabir edilen hayvana kötü muameleye varacak derecede yetersiz bir alanda çok fazla sayıda hayvanın barındırılmasının engellenmesi için "refah kriterleri" belirlenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mevzuat çalışması yapılacak.

Hayvanı sokağa bırakma

Üzerine kayıtlı olan ve çevreye sorun yaratan hayvanların önlemini almayanlara ceza verilecek. Ayrıca, sahibi olduğu hayvanı sokağa atan kişiler de ceza alacak. 

Petshoplara yasak

Yurt dışından ülkemize kaçak yollarla hayvan sokulmasının engellenmesi amacıyla sıkı denetim yapılacak.

Fayton kullanımı

Adalar’da fayton yerine elektrikli ulaşım araçlarının kullanımına geçilecek.

 

Yorumlar (0)