Hatice Cengiz AYM'ye başvurdu

Öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı olan Hatice Cengiz, AYM'ye (Anayasa Mahkemesi) başvurarak nişanlısının Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilmesine dair davada verilen 'durdurma' kararının kaldırılıp yargılamanın sürdürülmesini istedi.

GÜNDEM 24.05.2022, 19:40
Hatice Cengiz AYM'ye başvurdu

Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın nişanlısı Cengiz, AYM'ye başvurarak nişanlısının Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilmesine dair davada verilen 'durdurma' kararının kaldırılıp yargılamanın sürdürülmesini istedi.

Cengiz'in avukatı aracılığıyla AYM'ye iletilmek üzere sunduğu başvuru dilekçesinde, İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hükmün detaylarına da yer verildi. Söz konusu dilekçede, mahkeme tarafından verilen 'durdurma' kararı ve ilgili dosyanın Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesinin, Anayasa'nın 17'inci maddesi ve AİHS'nin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 2'inci ve 3'inci maddelerinin ihlal edilmesi mahiyetinde olduğu belirtildi.

Bahse konu dilekçede, Kaşıkçı'nın ifade hürriyetinin de yatay etki sebebiyle ihlal edildiği belirtilerek 'durdurma' kararının kaldırılıp yargılamanın sürdürülmesine yönelik karar verilmesi istendi.

Mahkeme 'durdurma' kararı vermişti

İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz 7 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği 8'inci duruşmada, Kaşıkçı'nın katledilmesine dair 26 firari sanığın yargılanmakta olduğu davayı karara bağlamıştı. Heyet, dosyanın yabancı bir devlete devredilmesinin mümkün olduğunu, Suudi Arabistan adli makamları tarafından yargılamanın devrinin istendiği ve merkezi makam Adalet Bakanlığı'ndan davanın devredilmesi hususunda müspet görüş alındığını kaydedilmişti.

Bütün bu hususlar gözetilerek kamu davasının durdurulmasına karar veren mahkeme heyeti, dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesi yönünde karar vermişti.

Davanın müdahili olan Cengiz, mahkemenin verdiği kararı bir üst mahkeme olarak değerlendirme yetkisi de olan İstanbul 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itiraz etmiş, mahkeme bu itirazı kabul etmemişti.

Yorumlar (0)