Hasan Dağı volkanizması harekete geçti

Ülkemizde Erciyes Dağı’nın ardından ikinci büyük volkanik dağ olarak bilinen Hasan Dağı’nda depremlerin akabinde gerçekleştirilen ölçüm ve incelemelerde hareketliliğe rastlandı.

GÜNDEM 18.11.2021, 18:19
Hasan Dağı volkanizması harekete geçti

Niğde ve Aksaray kent sınırı içerisinde yer alan Hasan Dağı’nda, meydana gelen son depremlerin akabinde gerçekleştirilen ölçüm ve incelemelerde magma tabakasında yükselme ve hareketlilikler olduğu görüldü. 3268 metre yüksekliğine sahip dağın son lav püskürmesinin 10 bin sene evvel gerçekleştiği tahmin ediliyor. 

"Bir hareketlilik var"

Meydana gelen son depremlerin ardından dağda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen, “Volkanik bir dağdan bahsediyoruz. Depremlerle doğru orantılı olarak jeolojik bir olay yaşanıyor. Tuz Gölü fay hattı üzerinde oluşan depremler volkanik hareketlere sebep oluyor. Magma tabakasında bir yükselme ve hareketlilik söz konusu." ifadelerini kullandı. 

"Patlamadan önce belirti verir"

İnceleme ve ölçümlerde tespit edilen hareketlilik neticeleriyle birlikte dağdaki gelişmelerin izlenmesi gerektiğini söyleyen Türkmen, “Dağa GPS'ler, sensörler ve ölçüm aletleri yerleştireceğiz. Kabuk kabarmalarını ve hareketlerini izleyeceğiz. Bazı noktalarda sıcak su çıkışları var, bu suların sıcaklıklarını ölçeceğiz. Gaz ölçümleri de yapacağız. Bu verilerin hepsini birleştirdikten sonra yorumlayacağız. Volkanik dağlar bir anda patlamaz, bazı belirtiler verir. Bizim amacımız da olası patlamaları birkaç ay önceden tespit edebilmek." dedi. 







Yorumlar (0)