Harekâtı bu kez Avrupa Parlamentosu kınadı

Avrupa Parlamentosu, Barış Pınarı Harekâtı'yla kurulması planlanan güvenli bölgeye karşı olduğunu, Türkiye'ye yönelik yaptırımların görüşüldüğünü duyurdu.

GÜNDEM 23.10.2019, 16:06 23.10.2019, 17:56
Harekâtı bu kez Avrupa Parlamentosu kınadı

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye verilecek tepki üzerinde net bir karar verememişken, dış politikada herhangi bir karar alma yetkisi olmayan ancak Türkiye-AB ilişkileri hakkında kararlar alabilen Avrupa Parlamentosu (AP), Çarşamba günkü oturumunda, Barış Pınarı Harekâtı'yla oluşturulacak ve Suriye sınırında terörü bitirecek güvenli bölgeyi kınama ve Türkiye'ye yaptırım uygulanması kararı aldı.

Yaptırımların ekonomik temelli olması planlanıyor

AP'deki en büyük parti olan Avrupa Halk Partisi (EPP) adına konuşan Michael Gahler, "Türkiye'nin Suriye'den derhal çekilmesini talep ediyoruz" dedi. Perşembe günü teklif edilecek ve tüm siyasi partiler tarafından kabul edilmesi beklenen yasa teklifi, Türkiye'ye yönelik "uygun ve hedefli ekonomik önlemler" alınmasını öngörüyor. Hedef olarak alınan alanlardan biri, AB ve Türkiye arasındaki tarım ürünleri anlaşmaları.

Yasa teklifinde, "son çare önlemi" olarak Türkiye-AB arasındaki gümrük birliği anlaşmasının dondurulması önerisi yer alıyor. Gümrük birliği anlaşmasının dondurulmasının hedefinde, Türkiye ve AB'nin 222.3 milyar dolarlık ticareti bulunuyor.

Birleşmiş Milletler'e de bir çağrı var

AP parlamenterleri, Türkiye'yle ticareti doğrudan etkileyemiyor olsalar da, AB'nin Türkiye'ye yıllık verdiği 250 milyon avroluk bütçeyi kesme kararı alabilirler. Parlamento, aynı zamanda AB'nin mülteciler için vereceği desteği kesme kararı da alabilir. AB'nin verdiği bu destek dâhilindeki paranın miktarı ve veriliş şekli, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından oldukça eleştirilmişti.

AP'den geçmesi beklenen metinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de bir çağrı var. Çağrıda, kuzey Suriye'de Birleşmiş Milletler kontrolünde bir güvenli bölge kurulması isteniyor.

AB'nin tepki veremeyişi, Parlamento'yu harekete geçirdi

Avrupa Birliği, şu ana kadar Türkiye'ye ortak bir tepki gösteremedi. Avrupalı diplomatlar tarafından "tam anlamıyla kaos" olarak nitelenen ortak irade yoksunluğu, AB çapında bir silah satışı ambargosunun uygulanmasını ve AB'nin Türkiye'ye ayırdığı bütçenin dondurulmasını engelliyor.

AB'nin ortak bir karar alması beklenen ve Türkiye'yi ilgilendiren başka bir konu ise Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklar meselesi. AB, Türkiye'nin AB üyesi olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin haklarının "ihlâl ettiği" iddiası yüzünden Türkiye'ye yönelik bir yaptırım listesi uygulamanın peşinde. Aralık ayında yürürlüğe girmesi planlanan listede, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarında adı geçen yetkililerin ve şirketlerin AB'ye girişi ve AB üyeleriyle ilişkilerinin yasaklanması var. AB bürokratlarına göre, bu listenin hazırlanmasının ardından Türkiye'ye yönelik başka yaptırımların hazırlanması süreci daha kolaylaşacak.

Yorumlar (0)