Hangi partiler seçime girebilecek? Bir parti liste dışı kaldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan duyuruda, seçimlere girebilmek için yeterli kriterlere sahip partiler açıklandı. Listede Zafer Partisi’nin yer almaması dikkat çekti. 

GÜNDEM 11.05.2022, 11:23
Hangi partiler seçime girebilecek? Bir parti liste dışı kaldı

YSK’dan yapılan duyuruda, bir sonraki seçimlerde yer alabilecek partiler tek tek sıralandı. Açıklanan listede Mustafa Sarıgül’ün liderliğini yaptığı Türkiye Değişim Partisi, Muharrem İnce’nin başkanlığını yaptığı Memleket Partisi ve Adalet Partisi de yer aldı. Böylelikle seçimlere girebilmek için yeterli kriterlere sahip parti sayısı 27’ye yükselmiş oldu. Listede Zafer Partisi’nin olmaması ise dikkat çekti. Ümit Özdağ’ın başkanlığını yaptığı Zafer Partisi, son dönemde özellikle göçmen sorunu üzerinden yaptığı açıklamalarla gündem olmuştu. YSK, seçimlere girebilmek için ilgili kriterleri henüz yerine getirememesinden ötürü Zafer Partisi’ni liste dışı bıraktı. 

Listede yer alabilmek için en az 41 şehirde teşkilatlanmış olmak gerekiyor

Türkiye’de son dönemde peş peşe kurulan siyasi partiler, seçimlerde boy gösterebilmek için Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen yeterlilik şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Yeterlilik şartlarını sağlayamayan siyasi partiler ise seçimlerde yer alamıyor. YSK tarafından açıklanan mevzuatta, partilerin en az 41 şehirde teşkilatlanmış olması ve ayrıca büyük kongrelerini tamamlamış olmaları gerekiyor. Seçimlere girmek isteyen partilerin büyük kongrelerini en az 6 ay öncesinden yapmış olmaları da bir başka kriter olarak ön plana çıkıyor.  

““Seçimlerde yer alabilecek parti sayısı 24’ten 27’ye yükseldi”

İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, YSK tarafından seçimlere girmeye hak kazanan partilerin listesini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Öztürk’ün paylaşımında Türkiye Değişim Partisi, Adalet Partisi ve Memleket Partisi ilk kez seçim listesinde yer aldı. Listede Zafer Partisi’nin olmaması dikkat çekti. Sosyal medyadaki bu paylaşımı ile bir de açıklama yapan Öztürk, “Seçimlerde yer alabilecek parti sayısı 24’ten 27’ye yükseldi” ifadelerini kullandı. 

Memleket Partisi ve Türkiye Değişim Partisi ilk kez seçimlere girecek

YSK tarafından seçime girme yeterliliğine sahip partilerin listesine oy birliği ile karar verildi. 41 kentte teşkilatlanma sürecini tamamlayan ve büyük kongrelerini yapan toplam 27 parti, önümüzdeki sene gerçekleştirilecek olan seçimlerde kendi logo ve isimleri ile yer alabilecek. Seçimlerde ilk kez yer alacak Memleket Partisi ve Türkiye Değişim Partisi’nin nasıl bir performans sergileyeceği de merakla bekleniyor. 

Yorumlar (0)