Han, Erdoğan ve Ruhani'yle görüştü

Pakistan Başbakanı İmran Han 74'üncü BMGK'da ABD-İran gerginliğinde uzlaşma için Ruhani'yle ardından da Erdoğan'la görüşmeler gerçekleştirdi.

GÜNDEM 24.09.2019, 14:58 24.09.2019, 16:41
Han, Erdoğan ve Ruhani'yle görüştü

Pakistan Başbakanı İmran Han 74’üncü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) kapsamında yürütülen oturumlar arasında İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

Görüşme Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İmran’ı ABD ve İran arasında arabuluculuk yapmasını istedikten sonra gerçekleşti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi New York’ta verdiği röportajda İmran’ın Trump’a kesin bir şekilde bölgenin yeni bir savaşı daha kaldıramayacağını söylediğini ve tedbirsiz herhangi bir hareketin sert sonuçlar verebileceğini ifade etti.

Kureyşi daha sonrasında “Başkan İmran, Suudi Arabistan ziyareti sırasında da İran Amerika gerginliğine barışçıl çözüm önerileri sundu.” ekledi.

Bir gazetecinin sorusunu cevaplarken Trump’ın İmran’ın liderliğine güveninin tam olduğunu ve İmran’ın Keşmir, Afganistan ve İran konusunda Pakistan’ın koşulsuz, açık ve sağlam tutumunu Trump’a da aktardığından bahsetti.

Daha sonrasında “Başbakan üç konu üzerine konuştu. Bu konularda herhangi bir belirsizlik ve esneklik yoktu.” diye ekledi.

Öte yandan, Başbakan İmran Han, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da bir görüşme gerçekleştirdi. 

İki lider büyük oranda karşılıklı, bölgesel ve çok taraflı konulardaki ortak çıkarları üzerine görüştüler. Bunun yanında Afganistan’da barış ve uzlaşı süreci gibi diğer bölgesel başlıklar üzerine de fikir alışverişinde bulundular.
Pakistan Başbakanı Türkiye Cumhurbaşkanı’na Hindistan işgalindeki Cammu ve Keşmir bölgeleri hakkında bilgilendirirken; bölgedeki insan hakları ihlalleri, insani durumun vaziyeti ve olası vahim sonuçları konusunda uluslararası kamuoyuna duyulan ihtiyacın altını çizdi. 

Bu vesileyle konuşan Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye’nin Pakistan’la arasındaki kardeşlik bağından bahsetti ve bu bağı Müslüman dünyası için anlamlı çabalarda, özellikle de Keşmir bölgesinde, somutlaştırmayı umduklarını ifade etti. 

Yorumlar (0)