Hamsi avı yasağına uzatma geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 10 günlük hamsi avı yasağının yapılan değerlendirmeler neticesinde 28 Ocak tarihine uzatıldığı duyuruldu.

GÜNDEM 16.01.2021, 12:36 17.01.2021, 09:23
Hamsi avı yasağına uzatma geldi

8 Ocak 2021 tarihi itibarıyla ticari amaçlı hamsi avcılığı 10 günlük bir süreyle İstanbul Boğazı ve Karadeniz’in büyük bir kısmı için durdurulmuştu.

Bu sürede Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen çalışmada yapılan gözlem ve incelemeler neticesinde başta bilim insanları olmak üzere, balıkçılık örgütleri, balıkçılar ve sektörün diğer paydaşlarıyla yapılan istişareler neticesinde yeni bir değerlendirme daha gerçekleştirildi.

Verimin artmadığı görüldü

Bu değerlendirmede, Karadeniz’in Türkiye karasularında yer alan hamsilerin halihazırda büyük bir bölümünün avlanabilir asgari boy uzunluğunun altında kaldığı ve et veriminde de bir artışın olmadığı saptandı.

Kriterler hala karşılanmıyor

Bununla birlikte halihazırdaki hamsi sürülerinin haricinde asgari avlanabilir boy uzunluğu ve et verimine ilişkin kriterlere de uygun başka herhangi bir sürü girişi olmadı.

28 Ocak 2021 tarihine uzatıldı

İstanbul Boğazı’nın bütünüyle Karadeniz’de İstanbul şehri Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına dek olan karasularında ticari amaçlı hamsi avcılığı ve her türlü av durdurulma süresi 28 Ocak 2021 tarihi 00.00’a dek uzatıldı.

Bu sürede belirlenen alanların dışarısındaki bölgelerde asgari avlanabilir boy uzunluğuna sahip hamsi sürüleri ise avlanmaya devam edilebilecek.

Boy limiti yasal uzunluğun altında olan balıklar satılamayacak

Başta hamsi olmak üzere yasal olarak boy limitinin altında kalan balık satışı yapanlara ise izin verilmeyecek.

Bu durumda bir düzelme olmazsa kısıtlama 10 gün daha sürecek.

Yorumlar (0)