Halk şehrin orta yerindeki mezarlarla yaşıyor

Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan halk yıllardır şehrin en işlek noktalarında bulunan mezarlarla yaşamaya alıştı. İlk görenlerin büyük şaşkınlık yaşadığı mezarların bazıları marketlerin önünde bazıları da apartman girişinde bulunuyor.

GÜNDEM 06.11.2021, 12:22
Halk şehrin orta yerindeki mezarlarla yaşıyor

Amasya’ya bağlı Merzifon ilçesine yolu düşenlerin ilk gördüğünde büyük şaşkınlık yaşadığı mezarlar, artık bölge halkının günlük yaşamının bir parçası oldu. Mezarların başında sürekli olarak dua eden yöre halkının görülebileceği mezarlar düzenli olarak temizleniyor.

Öğrenciler de alıştı

Şehirde üniversite öğrencisi olarak bulunan Safa Özcan, ilk olarak market önünde gördüğü mezara çok şaşırdığını anlatarak, vasiyet gereği yapıldığını düşündüğünü iletti. Sınıf arkadaşı olan öğrenci Mustafa Özkarakaşoğlu da aynı şekilde yerleşim yerleriyle iç içe geçmiş olan mezarların kendisini baştan beri çok şaşırttığını ifade etti.

Sebebi, imar değişikliği

Amasya’da doğup büyüyen ve bu mezarların olduğu alanların eskiden mezarlık olduğunu söyleyen emekli öğretmen Ruzi Hızır Akın, yapılan imar değişiklikleri nedeniyle nakledilen mezarlardan bir kısmının böyle sokak ortasında kaldığını vurguladı.

Sahibi meçhul mezarların hepsi ‘Murat Dede’dir

İlçe halkının bu duruma alıştığına ve asla ürkütücü bulmadığına değinen Akın, mezarların üzerinde bulunan ‘Dede’ ibarelerinin de geleneksel bir yaklaşımdan dolayı yazıldığını söyledi. Ayrıca “Eğer mezar sahibi hakkında elimizde herhangi bir bilgi yoksa kutsiyet atfedildiği için bütün mezarlara ‘Murat Dede’ denir” açıklamasını yaptı.

İşlettiği kafesinin önündeki mezarın başında her sabah dua ettikten sonra iş yerini açan Alaattin Çorumlu ise çevre illerden gelen müşterilerinin de bu mezarları gördüğünde kısa süreli şaşkınlık yaşadıklarını da ifade etti.

Yorumlar (0)