Hal esnafının hali içler acısı, tonlarca ürün çöp oldu

Türkiye’de sebzelerin tane işi olarak satılmaya başladığı şu günlerde tam kapanma nedeniyle semt pazarları kurulamayınca pazarcılara mal satamayan hal esnafının hali de perişan oldu.

GÜNDEM 04.05.2021, 11:48 04.05.2021, 18:13
Hal esnafının hali içler acısı, tonlarca ürün çöp oldu

Tonlarca meyve ve sebzenin ellerinde kaldığını belirten hal esnafı, marketlerde sebzelerin tane işi olarak satıldığı bugünlerde pazarların kurulamamasından dolayı büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getirdi.

Tonlarca ürün ellerinde kaldı

Adana Vedat Dalokay Hal Kompleksi’nde salatalık, domates, yeşillik, patates, soğan, muz, çilek, elma ve yenidünya olmak üzere tonlarca ürün, tam kapanma nedeniyle semt pazarları kurulmadığından dolayı esnafın elinde kaldı.

Halde 2 liraya alıcısı bulunamayan domatesin zincir marketlerdeki fiyatı 6-7 liradan, 1 lira olan patatesin 3 liradan, 30 kuruşa bile satılamayan soğanın ise markette 2 liradan alıcı bulması hal esnafının içler acısı halini ortaya koyuyor.  

“2 liralık domatese müşteri çıkmıyor”

Hal esnaflarından Şevki Kavak 4 liraya mal edilen domatesi 2 liraya bile satamadığını söyledi.

Kavak, “Tam kapanma nedeniyle ürünlerimiz elimizde kaldı. Aldığımız fiyatların altında fiyata bile satamıyoruz. Şuanda içeride tonlarca çöpe gidecek malımız var. 3 lira 60 kuruşa aldığım ve 4 liraya mal ettiğim domatese 2 liradan müşteri arıyorum. 1 lira 50 kuruşa satın aldığım kabağı şuanda 50 kuruşa satamıyorum. Bu sadece benim değil Türkiye genelindeki iş yapan tüm halcilerin sorunu. Yetkililer bu duruma bir çözüm üretmeliler” dedi.

"Marketler ürünlerini halcilerden almıyor"

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, tam kapanma nedeniyle pazarların kurulamadığını ve satış yapılamadığı içinde tonlarca meyve ve sebzenin çürüdüğünü belirterek, “Hal esnafının durumu şuanda gerçekten çok vahim boyutlarda. Düşünün sadece bir esnafımızın elindeki 55 ton kuru soğan çürüyüp çöp oldu. Patates yine aynı şekilde çürüdü. Soğan 30 kuruşa satamıyoruz. Pazarlar kapalı olduğu zaman hallerin açık bırakılması hiçbir işe yaramıyor. Marketler açık olmalarına rağmen onlarda halden ürün almıyorlar. Tarlalardan gidip alıyor. Tarladaki üreticiyi de perişan edip sonrada ucuza aldıkları malları marketlerde pahalıya satıyorlar. En azından belirli günlerde yarım kapasite ile semt pazarlarının kurulmasına müsaade edilsin” diye konuştu.

Yorumlar (0)