Hac ne zaman açılacak? Diyanet'ten açıklama geldi

"Hac ne zaman açılacak?" sorusunun yanıtı şimdilik Diyanet İşleri Başkanlığında da bulunmuyor. Diyanet, Suudi Arabistan'ın kararını bekliyor.

GÜNDEM 11.06.2020, 14:27
Hac ne zaman açılacak? Diyanet'ten açıklama geldi

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, "Hac ne zaman açılacak?" sorusuna cevap verdi.

Sorunun cevabını Suudi Arabistan makamlarından beklediklerini belirten Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığından 2020 yılı haccının şartları, kriterleri, süresi, kotası; hacı adaylarının yaş aralığı ya da sağlık durumlarına ilişkin Türk Diyanet İşleri Başkanlığına herhangi bir resmî açıklama gelmediğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Suudi Arabistan'ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi (küresel salgın) sebebiyle 2020 yılı hac ziyaretine "yüzde 20 kontenjan sınırlaması" getirdiğine ilişkin iddiaları da değerlendirdi.

İslam'ın beş şartından biri olan, ümmet ve kardeşlik bilincini geliştirip pekiştiren hac ibadeti için bu yıl 2 milyon 300 bin civarında ön kayıt alındığını ifade eden Remzi Bircan, bu sene hacca gideceklerin belirlenmesi için 9 Ocak'ta kura çekiminin yapıldığını da anımsatarak, haccın meşakkatli bir ibadet olduğunu, haccın diğer ibadetlere göre önemli farklarından birinin sağlık olduğunu, ilgili şartları taşıyanların hac ibadetini yapma sorumluluğu taşıdığını belirtti.

Hac ibadetinin yapıldığı Suudi Arabistan'da koronavirüs normalleşme dönemi çerçevesinde bazı şehirlerde sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığını hatırlatan Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Mekke-i Mükeremme'de belirli saatler dışında sokağa çıkma kısıtlamasının devam ettiğini bildirdi.

"Salgın sürecini de yakından takip ediyoruz"

Kabe-i Muazzama'nın Covid-19 ile mücadele çerçevesinde ibadete kapatıldığını fakat kısıtlı sayıda kişiyle cuma ve vakit namazlarının kılındığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, dünyanın dört bir tarafından gelecek hacı adaylarının ve ülkelerindeki salgın durumunu yakından izlediklerini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak süreci doğru yönetebilmek için her kararı ve durumu ince eleyip sık dokuduklarını belirten Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Hac salgın ortamında yapılabilir mi, yapılamaz mı? Yapılacaksa hangi koşullarda yapılacak? Hacı adaylarından sağlık durumunu gösterir belge istenecek mi? Kota kısıtlaması uygunacacak mı? Belli bir yaş aralığı getirilecek mi? Hac süresi kısaltılacak mı? Bu ve bu gibi çok sayıda soru var önümüzde. 2020 yılı haccının şartları, kriterleri, süresi, kotası; hacı adaylarının yaş aralığı ya da sağlık durumlarına ilişkin Suudi Arabistan makamlarından tarafımıza herhangi bir resmi açıklama gelmedi."

2020 hac yaş kısıtlaması, hac süresi...

2020 hac organizasyonunda yaş aralığı, konaklama türleri, hac süresinin ne kadar olacağı gibi kriterlerin Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı tarafından belirleneceğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Diyanet işleri Başkanlığı olarak Türk hacı adaylarının hak kaybına uğramamalarının temel felsefesi olduğunu, doğru kararları almak ve doğru kararları uygulamak için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığından herhangi bir karar çıkması durumunda kararları ilgili bakanlıklarla değerlendirdikten sonra 2020 haccı hakkındaki son kararı kamuoyuyla paylaşacaklarını bildiren Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, hacı adaylarının biraz daha sabırlı olmalarını isteyerek, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak açıklamayı beklemelerini istedi.

Yorumlar (1)
Ahmet Duran 4 yıl önce
Yeni dalga gelir. Acele etmemek lazım