Hablemitoğlu suikasti şüphelisi Ukrayna'da yakalandı!

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastinin kilit şüphelilerinden N.G.B. Ukrayna'da yakalandı.

GÜNDEM 16.12.2019, 12:15 16.12.2019, 12:49
Hablemitoğlu suikasti şüphelisi Ukrayna'da yakalandı!

Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda yüzbaşı olarak görevdeyken ihraç edilen N.G.B., HTS kayıtları sayesinde tespit edildi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün'ün yakalama kararı ve Interpol tarafından çıkartılan kırmızı bülten sonrasında Ukrayna'da 10 Temmuz'da gözaltına alınan N.G.B.'nin iadesi için görüşmeler sürüyor.

N.G.B. aracılığıyla diğer şüphelilere ulaşılacak

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun suikastini tertiplediğinden şüphelenilen N.G.B.'nin 3 ay tutukluluğunun ardından Ukrayna mahkemesi ev hapsi kararı vermişti. Türkiye, Hablemitoğlu suikasti şüphelisinin iadesi için Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile devreye girdi. Şüphelinin iadesiyle birlikte 17 yıl önce işlenen cinayet şüphelilerinin hepsine ulaşılması bekleniyor.

Cinayette FETÖ parmağı!

Necip Hablemitoğlu, 2002 yılında evinin önünde suikaste kurban gitmişti. Cinayete yönelik soruşturmaların bir sonuca ulaşamaması üzerine dosya rafa kaldırılmıştı. FETÖ iddianamesinde de yer eden Hablemitoğlu suikasti soruşturmasında FETÖ üyesi polislerin delilleri bilinçli olarak kararttığı tespit edilmişti. Suikast soruşturması, Ankara Başsavcılığı tarafından yeniden başlatılmıştı ve özel bir ekip görevlendirilmişti. Savcılık soruşturmasında suikastten önceki 6 ay süresince Hablemitoğlu'nun şüpheli katil veya katiller tarafından takip edildiği ihtimalinin üzerinde durularak gittiği adresler, telefon numaraları ve sahipleri tespit edildi. Olay anında baz kayıtları olan telefonların kime ait olduğunun da tespiti çalışmaları esnasında TSK'dan ihraç edilen N.G.B. tespit edildi.

Ukrayna'da özel operasyon düzenlendi

Ukrayna güvenlik güçleri, başkent Kiev'de bulunan bir Türk restoranındaki N.G.B.'yi özel bir operasyonla gözaltına aldı. Şüpheli, çıkarıldığı mahkemede uluslararası adli yardım ve ev hapsi talep etti ancak bu talepler reddedildi. Şüphelinin avukatlarının karara itirazı üzerine Kiev Temyiz Mahkemesi'ne götürülen dava, 31 Temmuz'daki ilk davaya N.G.B.'nin avukatları ve tercümanın gelmemesi, 8 Ağustos'taki iknci duruşmaya da savcının katılmaması üzerine ertelendi.

3 ay tutukluluğun ardından ev hapsi cezası

N.G.B.'nin 3 ay cezaevinde tutuklu kalmasının ardından Ukrayna mahkemesi talep üzerine tutukluluğu ev hapsine çevirdi, fakat Kiev Savcılığı'nın daha sonra yeniden başvurması üzerine 2 aydır ev hapsinde olan şüphelinin yeniden tutuklanması davası açıldı. Davanın Kasım ve Aralık aylarında görülmesi gereken duruşmaları, dosyanın mahkemeye ulaştırılmaması üzerine yeniden ertelendi. Mahkeme, dava dosyasının 10 Ocak 2020'de gönderileceği şekilde duruşma tarihi belirledi. Şüpheli, bu esnada Türkiye'ye iade edilmemek için Ukrayna'ya siyasi sığınma talebinde bulundu ve hakkında çıkan haberlerin Ukrayna basınında dolaşımını engelletti.

"Sauna Davası"nda da adı geçiyor

N.G.B.'nin "Sauna Çetesi Davası" olarak bilinen davada ve Şanlıurfa Akçakale'de bir TIR'ın içinde soğan kamuflajlı patlayıcı maddelerin yakalanması soruşturmasında da sanık olarak bulunuyordu.

Savcı ifadede çelişkiler buldu

Davaya bakan Ukraynalı bir savcı, sanığın Kiev'deki ilk duruşma sırasındaki savunmasında hakkındaki suçlamaların FETÖ ürünü olduğunu iddia ettiğini belirtti ve N.G.B.'nin "Türkiye ile yakın ilişkileri bulunduğunu" öne sürdüğünü açıkladı. Kiev Temyiz Mahkemesi'ndeki duruşmada ise 14 sene boyunca Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tim komutanlığı yaptığını açıklayan şüpheli, “Türkiye’de terör operasyonlarına katıldım. PKK’nın ilk 10 hedefindeyim” ifadelerini kullandı. Şüphelinin Ukraynalı avukatı, N.G.B.'nin Türkiye'ye iadesi durumunda "öldürülme riskinin" olduğunu ifade etti.

Oturma izni var, evli ve "Komutan" diye biliniyor

5 yıldır Ukrayna'da yaşayan şüpheli N.G.B., Kiev'in merkezinde bulunan ve ortağı olduğu açıklanan Türk restoranında yakalanmıştı. Ukraynalı biriyle evli olan ve bir çocuğu olan N.G.B., Ukrayna'da daimi oturum iznine sahip ve çevresinde "Komutan" lakabıyla tanınıyor.

Yorumlar (0)