Hablemitoğlu davasında yeni gelişme

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Necip Hablemitoğlu cinayetinin tetikçiliğini yaptığı öne sürülen Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve FETÖ sanığı Enver Altaylı'nın da arasında olduğu altı sanığın tahliyesine itirazı kabul edilmedi.

GÜNDEM 24.05.2023, 00:05 24.05.2023, 17:02
Hablemitoğlu davasında yeni gelişme

Savcılığın, sanıkların tekrar tutuklanmalarına yönelik itirazının Ankara 28'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmemesinin akabinde nihai kararı vermesi için dosya, bir üst mahkemeye sevk edildi.

İncelemesini bitiren Ankara 29'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tahliyesini yerinde buldu, savcılığın sanıkların tekrar tutuklanmaları talebini kabul etmedi.

Tutukluluğun ön şartlarının güçlü suç şüphesini ortaya koyan somut delillerin bulunması olduğuna dikkat çekilen kararda, şöyle denildi:

"Tanıkları bizzat dinleyen, sanıkların savunmalarını alan ve bütün delillere direkt temas etmek suretiyle yargılamayı gerçekleştiren Ankara 28'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, kovuşturma basamağında dosyaya gelen yeni belge ve bilgi içerikleri ile dinlenen tanık beyanları değerlendirilerek kasten katletme eylemini bizzat düzenlediği ve asli fail olduğu iddia edilen sanık Mumcuoğlu yönünden güçlü suç şüphesinin kovuşturma basamağında sanık lehine değiştiği ve suç vasfının da değişme olasılığının olduğu, sanığın hukuki durumuyla ilişkili olarak kasten katletme suçuna azmettirme, yardım etme ve aracılık etme gibi eylemleri yaptıkları iddia edilen diğer sanıklar Nuri Gökhan Bozkır, Aydın Köstem, Fikret Emek, Altaylı ve Mustafa Levent Göktaş yönünden de suç şüphesinin ismi geçen sanıklar lehine değiştiği görülmektedir.

Mevcut durum itibarıyla tutuklu kalmalarının hak mahrumiyetlerine yol açabileceği ve ölçülü olmayacağı konuları gerekçe gösterilerek sanıklar Bozkır, Köstem, Emek, Altaylı, Göktaş ve Mumcuoğlu hakkında verilen tahliye kararlarında yasa ve usule aykırı herhangi bir konu olmadığı anlaşıldığından cumhuriyet savcısının itirazının kabul edilmemesine karar verilmiştir."



Olay

FETÖ'ye dair faaliyetler yapan Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde Ankara Çankaya'daki evinin önünde kafasından vurularak katledilmişti. 

Bahse konu davada sanıklardan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ek olarak Köstem, Altaylı, Mustafa Özcan 'tasarlayarak katletmeye azmettirmek', emekli albaylar Göktaş ve Mumcuoğlu ile emekli binbaşı Emek 'tasarlayarak katletmek' suçundan 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası talebiyle yargılanıyor.

Eski yüzbaşı Bozkır ve FETÖ firarisi Serhat Ilıcak'ın 'tasarlayarak kasten katletmeye yardım' suçundan 20 seneye değin hapsi talep edilen davada, Göktaş'ın emir astsubayı Mehmet Narin'in ise 'suç örgütüne üye olma' gerekçesiyle dört seneye değin hapsi isteniyor. 

Yorumlar (0)